Belegger, waar zijn uw spoken?

EEN GOEDE belegger heeft vanmorgen minimaal drie uitsmijters verorberd, maar geen suiker in de koffie of thee gedaan. Het eten van eieren bevordert de telepathische gaven om aandelenkoersen te beïnvloeden....

Deze raadgeving van beursgoeroe en spiritist Marcus Goodwin kan men beter niet in de wind slaan, want het geheim van de beurs zit opgesloten in een kristallen bol.

In zijn boek The Psychic Investor (De Paranormale Belegger) legt Goodwin uit hoe de koersontwikkeling van aandelen kan worden voorspeld met behulp van astrologie, getallensymboliek, tarot en zelfs zwarte magie. Zijn theorieën zijn vaak even curieus als opwindend: de aandelenkoers van een fonds kan omhoog worden geschreeuwd door gelijktijdig seks te hebben met een partner die hetzelfde fonds in zijn portefeuille heeft.

Goodwin is een oude duivelsuitdrijver en spokenjager die op zijn eigen website (www.marcusgoodwin.com) beweert in het verleden als raadgever te zijn opgetreden voor popsterren als Madonna, Tom Jones en Lenny Kravitz, de leden van een Newyorkse theatergroep die op Broadway Cats op de planken brachten en de spelers van het ijshockeyteam New Jersey Devils. Nu is hij de steun en toeverlaat geworden van rijke particuliere beleggers, fondsbeheerders en Wall Street-bankiers - 'medewerkers van banken als Merrill Lynch, Morgan Stanley Dean Witter en Salomon Smith Barney'.

Het succes van Goodwins parapsychologische beleggingstheorie heeft veel te maken met het feit dat de beleggingswetenschap geen echt alternatief biedt voor de kristallen bol. Wiskundig of economisch geschoolde experts slagen er zelden in de markt te overtreffen. Fundamentele analyse (de studie van bedrijfssectoren, financiële ratio's en jaarverslagen) en technische analyse (het bekijken van koersgrafieken) heeft nog weinig beleggers echt rijk gemaakt. Oude volkswijsheden (Sell in may and go way, but remember) werken evenmin. Sommige analisten hebben inmiddels hun heil gezocht in de zogenoemde behavorial finance die de psyche van beleggers bestudeert. Belangrijkste conclusie van de gedragswetenschappers is dat beleggers overreageren: na slecht nieuws zakken de koersen te ver weg, na goed nieuws stijgen ze te snel. Maar fondsen die hierop trachten te anticiperen, boeken veelal hopeloze resultaten.

De inmiddels tot wanhoop gedreven beleggers keren zich dan ook massaal tot de Jomanda van de internationale beleggingswereld. Hij geeft ze de zekerheid die de echte geschoolde analisten niet kunnen bieden. Sommige occulte wijsheden zijn simpel: een wassende maan duidt op stijgende aandelenkoersen en een afnemende maan op dalende koersen.

Maar meestal is het minder eenvoudig en is er een door Goodwin georganiseerde cursus, een door hem gehouden lezing of een door Goodwin georganiseerd seminar nodig om daadwerkelijk paranormale gaven te ontwikkelen waarmee men op de beurs zijn voordeel kan doen.

Vooralsnog zien de in de kristallen bol verscholen beursgrafieken er weinig florissant uit. De nieuwe Amerikaanse president George W. Bush lijkt een ommekeer in het beursklimaat te veroorzaken. Goodwin: 'De renteverlagingen van Fed-president Greenspan - er zullen er nog vele volgen - helpen daaraan weinig.'

Maar het betekent niet dat er geen fondsen zijn die kansen bieden. Beleggers moeten die fondsen echter niet selecteren op grond van de cijfers. Zij kunnen volgens Goodwin beter de in het jaarverslag opgenomen foto plus het handschrift van de bestuursvoorzitter nauwlettend bestuderen, omdat daaruit blijkt of de man of vrouw eerlijk is en een toekomstvisie heeft.

De Britse beleggingsadviseur Luke Johnson vindt dat in deze laatste theorie wel enige waarheid schuilt. 'Het probleem van veel beleggingsanalisten is dat ze zó veel bergen data over zich uitgestort krijgen, dat ze niet meer merken dat de baas van het bedrijf een doodgewone bandiet is.'

In een column voor de Daily Telegraph concludeerde hij onlangs dat beleggers te veel de ene rationele hersenhelft gebruiken en te weinig het andere, intuïtieve, deel. 'Want was het niet Albert Einstein die zei: ''Ik heb nooit wat ondekt met mijn rationele brein''?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden