Belegger teleurgesteld in chips en pillen

Op de Amsterdamse beursvloer was het woensdag een slechte dag voor de Nederlandse chipindustrie. Het aandeel van de chipproducent ASML uit Veldhoven daalde 6,7 procent en kwam uit op 17,75 euro....

Van onze verslaggeefster Elsbeth Stoker

Het aandeel ASMI, een toeleverancier van de chipindustrie uit Bilthoven, werd door deze vrees ook omlaag getrokken. In de Midkap-index eindigde ASMI onderaan met een min van 1,7 procent.

Afgezien van de bezorgdheid op de beurs heeft ASMI problemen met het Amerikaanse beleggingsfonds Mellon. Het fonds kondigde eerder deze week aan andere ASMI-aandeelhouders te willen benaderen om ASMI te bewegen zich op te splitsen. Het beleggingsfonds wil dat ASMI zijn winstgevende onderdeel, waar chips worden getest en verpakt, afsplitst van de verliesgevende productie van apparatuur voor de fabricage van chips. Het beleggingsfonds bezit ongeveer 7 procent van de aandelen.

In de media verschenen berichten waarin Mellon claimde steun te hebben van eenderde van het aandelenkapitaal van ASMI. Volgens de toeleverancier van chips klopt dit verhaal niet.

Ook het aandeel van het chemieconcern Akzo Nobel had een slechte dag. De koers kelderde 8,9 procent en sloot op 43,35 euro. Beleggers lieten het bedrijf vallen, omdat ze vrezen dat de geplande beursgang van de farmadivisie Organon wordt vertraagd en minder oplevert. Bovendien zijn de onderzoeksresultaten van de potentiële kaskraker Asenapine – een medicijn tegen onder meer schizofrenie – niet eenduidig en worden ze later ingediend dan verwacht. Ook stelden de bedrijfsresultaten over het afgelopen kwartaal teleur.

Stijgers waren er ook. Zo won de logistieke dienstverlener TNT 2,5 procent nadat bekend werd dat het bedrijf een contract heeft gesloten met een Braziliaans mediaonderneming. Het aandeel TNT kwam uit op 30,88 euro. Unilever steeg 1,4 procent naar 19,58 euro. Het aandeel profiteerde van een positief beleggingsadvies van de zakenbank Goldman Sachs.

De AEX-index sloot op 490,11 punten. Dat betekent een winst van 3,10 punten ofwel 0,64 procent. De Midkap steeg 1,2 procent naar 625,01 punten. De CAC-40 in Parijs won 1,1 procent en eindigde op 5.361,29 punten. De DAX steeg 1,11 procent en sloot op 6.182,78 punten. Op de valutamarkt noteerde de euro 1,2515 dollar. Dinsdag was dat nog 1,2560 dollar bij het slot van de Europese beurzen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden