Belegger immuun voor slecht nieuws

De Amerikaanse belegger stoort zich niet langer aan slecht nieuws. De koersen op Wall Street stijgen, terwijl er de laatste dagen wel degelijk enkele negatieve berichten zijn gepubliceerd....

Van onze verslaggever

Alle sombere berichten leiden evenwel niet tot koersdalingen. Technologiebeurs Nasdaq steeg voor de vierde keer in vijf dagen. De Nasdaq-index sloot 2 procent hoger op 2069 punten. De Dow Jones bleef achter met een lichte daling van 0,1 procent naar 10.511 punten.

'Beleggers kregen drie negatieve cijfers op rij te horen, maar geven geen enkele reactie', zegt een verbaasde Amsterdamse handelaar. 'Kennelijk verwachten ze dat het sombere nieuws ruimte schept voor een verdere renteverlaging door Alan Greenspan (president van de Fed, red.).' Een lagere rente pakt in de regel gunstig uit voor de aandelenkoersen.

Amerikaanse beleggers hebben wel oog voor positieve berichten. Het gunstige rapport van zakenbank Merrill Lynch over de chipsector zorgde voor stijgende koersen op Nasdaq. Negentien bedrijven kregen van de bank een betere waardering mee. De index voor de chipsector, de Philadelphia Semiconductor Index, steeg voor de zesde dag op rij met ruim 5 procent. De index staat overigens nog steeds 50 procent onder het koersrecord van maart 2000. Texas Instruments, Analog Devices, Linear Technology en Applied Materials behoorden tot de uitverkorenen van Merrill Lynch, en zagen hun koersen woensdag stijgen. Ook marktleider Intel ging mee omhoog.

Andere technologiefondsen als Cisco en Qualcomm deden mee met de opmars van de chipsector. Toch deelt niet iedereen de vreugde van Merrill Lynch. 'Dergelijke aankondigingen frusteren mij', zei analist R. Waterman tegen persbureau Bloomberg. 'Ze bewijzen beleggers geen goede dienst. Geen van de analisten zegt dat de sector herstelt, ze roepen alleen dat er geen verslechtering zal optreden.' Waterman verwacht dat de rally van de chipsector niet lang standhoudt.

De Amerikaanse autoverkopers General Motors, Ford en DaimlerChrysler verliezen marktaandeel aan buitenlandse rivalen als Toyota. De koers van GM verloor 1,3 procent. Pepsi Cola daalde 6,2 procent ondanks het besluit van de fusie-autoriteiten in VS dat de overname van Quaker Oats door mag gaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden