Belegger houdt voorzichtig afstand tot begrotingsafgrond

Mineur Wallstreet


Beleggers op Wall Street hielden donderdag behoedzaam afstand tot de fiscal cliff en het nieuws over het gebrek aan vertrouwen bij de Amerikaanse consument. De Dow-Jonesindex verloor 's middags 0,9 procent; de S&P 500 1 procent. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,9 procent omlaag. Verzekeraar AIG en de banken Citigroup en JPMorgan Chase waren de drie sterkste dalers. Facebook behoorde bij de grote verliezers op de Nasdaq met een verlies van 2,8 procent.


Uitzendbureau's


De krimp van de uitzendsector heeft zich in november voortgezet, blijkt uit cijfers van brancheorganisatie ABU. De werkgelegenheid voor uitzendkrachten nam tussen 5 november en 2 december af met 4 procent ten opzichte van een jaar eerder. Toen zagen de uitzendbedrijven hun omzet al met 3 procent dalen. De sterkste daling vond plaats in de medische sector. Daar was 23 procent minder werk voor tijdelijke krachten dan een jaar eerder.


Consumentenvertrouwen


Het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten is in december sterker gedaald dan verwacht, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Conference Board. De vertrouwensindicator daalde tot 65,1. Veel economen hoopten op een daling tot 70. De somberheid wordt vooral veroorzaakt door de dreiging van hogere belastingen. Die hebben de verwachtingen voor de komende zes maanden getemperd.


Japanse auto's


De export van Japanse auto's is in november met 13,5 procent gedaald ten opzichte van 2011. Japanse automakers verkochten in totaal 382.778 voertuigen aan het buitenland, tegen 442.672 in november 2011. De autoproducenten hebben last van de dure yen. Vanwege het conflict met China over een groep onbewoonde eilandjes is ook de export naar China gedaald.


Griekse banken


De vier grootste Griekse banken hebben uiterlijk eind april 27,5 miljard euro extra kapitaal nodig, meldt de Griekse centrale bank. De Nationale Bank (NBG), Alpha, Eurobank en Piraeus hebben grote verliezen geleden, onder meer doordat zij miljarden aan leningen aan de Griekse staat hebben kwijtgescholden. Binnen het Europese hulpprogramma voor Griekenland is 50 miljard euro gereserveerd om hen te hulp te schieten. Dat bedrag is groot genoeg, aldus de centrale bank.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden