Belegger blij met dividend en olie

Aandelenfondsen hebben veel van hun glans verloren. Toch zijn er fondsen die schitteren in een moeilijke markt. Dividend-en energiefondsen wisten fraaie rendementen te boeken....

Door Frank van Alphen

Banken wringen zich de laatste tijd in allerlei bochten om hun beleggingsfondsen aan de man te brengen. ING en Postbank rekenen geen in-en uitstapkosten tot begin december. Ook ASN Bank heeft de instapkosten tijdelijk geschrapt. En onlangs organiseerden enkele aanbieders een slecht bezochte beurs over fondsen. Er is zelfs een spel op beleggerssite iex.nl waarbij je kunt laten zien dat je de beste fondsbelegger van het land bent.

Vroeger was alles beter. Fondsbeheerders hoefden niets bijzonders te doen. Het geld stroomde immers automatisch hun richting op. Zelfs toen de aandelenbeurzen hun minder vriendelijke gezicht toonden.

Dit jaar wil het maar niet lukken. Hoewel fondsen die in aandelen beleggen weer postieve rendementen laten zien, blijven de particuliere beleggers argwanend aan de kant staan. Ze onttrekken zelfs geld aan hun fonden. Volgens de Postbank BeleggersBarometer zijn particulieren voorzichtig optimisch over de aandelenmarkt, maar zetten ze dit gevoel niet om in daden. Ze spekken liever hun spaarrekeningen waar nu ruim 190 miljard euro op staat geparkeerd.

Toch leverden wereldwijd beleggende aandelenfondsen dit jaar meer op dan een spaarrekening, zoals te zien is op het overzicht onderaan deze pagina. Aandelenfondsen boekten sinds het begin van dit jaar een rendement van ongeveer 5 procent, terwijl de spaarder niet meer krijgt dan ruim 3 procent op jaarbasis.

Er zijn ook aandelenfondsen die het beduidend beter deden. Ze haalden de afgelopen twaalf maanden rendementen van tientallen procenten. De overeenkomst tussen die fondsen is dat ze dol zijn op dividend of olie.

Een aansprekend voorbeeld is het Delta Deelnemingen Fonds dat het afgelopen jaar een rendement van 32,4 procent behaalde. Dit fonds belegt in kleine bedrijven die veel dividend uitkeren. Die winstuitkering moet ervoor zorgen dat het fonds zijn doelstelling ten minste 2 euro dividend per jaar kan waarmaken.

In tegenstelling tot de meeste andere fondsen werkt het fonds niet met een benchmark, een meetlat waarlangs de prestaties worden afgemeten, meestal een beursindex.

'We streven naar een absoluut rendement van 10 procent per jaar', zegt Alex Otto, een van de beheerders van het Delta Deelnemingen Fonds. 'We beleggen in tien tot vijftien bedrijven die volgens ons ondergewaardeerd zijn. In die ondernemingen nemen we een belang van ten minste 5 procent zodat we ook in gesprek komen met het management. Twee keer per jaar praten we met de bestuurders.' Nu zit het fonds onder meer in Stork, Smits Internationale en Beter Bed.

Echt leuk wordt het als deze bedrijven van de beurs gaan. Dat gebeurt de afgelopen tijd regelmatig met kleinere beursfondsen. De lasten van een beursnotering kosten, publicatieplicht en invloed van aandeelhouders wegen niet meer op tegen de lusten, zoals de naamsbekendheid en goedkoop kapitaal aantrekken om groei te financieren. Bij een beursvertrek krijgen de beleggers vaak een premie van 40 procent bovenop de koers. 'We hebben een goede hitscore', zegt Otto. Zijn fonds had belangen in GTI, Delft Instruments, Polynorm en Nagron die allevier de effectenbeurs vaarwel hebben gezegd.

Hierdoor slinkt het aantal interessante kleine bedrijven op de Amsterdamse beurs. Otto ziet dat niet als een bedreiging voor zijn fonds dat inmiddels 300 miljoen euro beheert. 'We zijn ons al op Europa aan het orieren. Ik verwacht dat we dit jaar nog een buitenlands bedrijf in portefeuille zullen nemen.'

Ook fondsen die zich niet beperken tot kleine Europese ondernemingen die de beleggers rijkelijk belonen, maar wereldwijd speuren naar middelgrote en grote bedrijven (mid en large caps) die stevig in de buidel tasten om hun beleggers zoet te houden, doen het goed. Zo was het rendement van het Postbank Hoog Dividend Aandelenfonds dik 20 procent het afgelopen jaar. Het rendement van het fonds dat 180 miljoen euro beheert, bestaat uit dividend (elk kwartaal 1 procent) en koerswinst.

'We beleggen deels in vrij saaie bedrijven die garant staan voor een goed dividend, zoals oliemaatschappijen, nutsbedrijven, vastgoed en banken', zegt fondsmanager Jorik van den Bos van ING Investment Management. 'Daarnaast bestaat de portefeuille ook voor ongeveer eenderde uit mid caps die opvallen vanwege hun hoge dividenduitkering. Dat zijn vaak ondergewaardeerde bedrijven die tussen wal en schip vallen. Als we verwachten dat zo'n bedrijf het dividend kan blijven betalen en het slechte nieuws op den duur uit de koers zal lopen, voegen we het toe aan de portefeuille.' Een voorbeeld is het Noorse Frontline. De koers van deze rederij met olietankers is sinds de aanschaf door het fonds een jaar geleden vier keer over de kop gegaan. Het bedrijf vaart wel bij de krapte op de olietransportmarkt.

Als de koers van dit soort bedrijven flink oploopt, moeten ze op den duur weer van de hand worden gedaan omdat het dividendrendement zakt naarmate de koers stijgt. Dan kan Van den Bos weer op zoek naar andere ondergewaardeerde midcaps.

Andere fondsen die zich onttrokken aan de grauwe middenmoot waren de fondsen die beleggen in energiebedrijven. Ze lieten eveneens indrukwekkende rendementen zien. Ze profiteerden onder meer van de sterk gestegen olieprijzen.

Het Ohra New Energy fonds, dat ook onder de categorie energie en grondstoffen valt, viel uit de toon. Dit fonds verloor 5,7 procent van zijn waarde het afgelopen jaar. Dit fonds richt zich op toekomstige energiebronnen. Als de olieprijzen maar blijven stijgen, moeten de alternatieven ooit interessant worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden