Beleggen in overwinnaar nog niet erg lucratief

In je eentje niet sterk genoeg? Schaar je achter de brede rug van de winnaar. Toegegeven, het staat weinig heldhaftig, maar effectief is het wel....

Van onze verslaggeefster

Niet dat de raszuivere Amerikaanse bedrijven beleggers tot dusver heel veel rendement opbrachten, getuige de hitlijstjes van beleggingsfondsonderzoeker Morningstar, en getuige de prestaties van de Amerikaanse beursindices. Maar beleggen is vooruitzien, nietwaar, en what comes down, must go up.

Down kwamen ze in het recente verleden zeker, de koersen van beleggingsfondsen die zich op de Noordamerikaanse markt richten. In het universum van Morningstar telt de categorie 'aandelen Noord-Amerika' dertien in Nederland gevestigde beleggingsfondsen. Acht daarvan krijgen van Morningstar een beoordeling mee in de vorm van sterren, naar analogie van de hotelsterren. De overige vijf fondsen bestaan te kort om mee te mogen draaien in de sterrenparade.

Om de positie in de sterrenparade te bepalen, kijkt Morningstar naar de rendementen, naar de risico's (in feite de kans dat het gemiddelde rendement niet behaald wordt) en naar de kosten en vergelijkt deze met de prestaties van fondsen uit dezelfde categorie. Een fonds met veel sterren kan dus een hoog rendement paren aan een relatief laag risico, maar bijvoorbeeld ook een lager rendement aan een zeer laag risico.

Niet één van de geselecteerde Amerika-beleggingsfondsen behaalt de maximale score van vijf sterren. Vier sterren zijn er voor het ABN Amro America Fund, een fonds dat een kwart van het beheerde vermogen in farmacie- en gezondheidszorgaandelen steekt, en dat dit jaar tot dusver een kleine 2 procent van zijn waarde verloor.

De meeste van de in Nederland verkrijgbare Noord-Amerikafondsen krijgen drie sterren: niet goed, niet slecht. Dit geldt voor het Fortis Amerika Fonds, het ING bank North America Fund, Het Postbank Amerikafonds, Robeco Amerika en Robeco ZelfSelect Verenigde Staten. Onder de maat (twee sterren) presteren Columbia Securities Inc en SNS Amerika Aandelenfonds.

Vijfsterrenfondsen zijn er wel degelijk, onder de buitenlandse aanbieders. Zo hebben Merrill Lynch en Morgan Stanley een aantal vijfsterren Amerika-beleggingsofondsen, net als de beleggingsinstellingen WP Stewart Holdings en Leveraged Capital Holdings.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden