Beleggen in oplossingen voor files

De files helpen oplossen met de Tweede Coentunnel of de ringweg rond Amsterdam helpen overkappen met kantoren op de Zuid-As....

Van onze verslaggever Ferry Haan

De beleggers steken hun geld in PPS-projecten. PPS staat voor publiek-private samenwerking en betekent dat naast de overheid ook marktpartijen geld kunnen steken in infrastructuurprojecten. Het kabinet verwacht hier veel van en rekent bijvoorbeeld op 60 procent privaat kapitaal voor de Amsterdamse Zuid-As.

Het is niet uit liefdadigheid dat de beleggers met het fonds moeten meedoen. De fondsmanager meldt dat het rendement 'flink boven' staatsobligaties zal moeten liggen. Het fonds mikt op een jaarlijks rendement van 8 procent.

De Betuwelijn en de HSL hebben overheidsprojecten een slechte naam bezorgd met miljarden aan kostenoverschrijdingen. Voor de belegger in het infrafonds hoeft dit bij toekomstige projecten niet nadelig uit te pakken. Het hangt er maar helemaal van af wie het risico draagt, zo blijkt.

Betaalt de overheid de rekening, dan springt de particuliere belegger er nog steeds goed uit. Wie het risico draagt bij tegenvallers, zal dan allesbepalend zijn voor het fonds, aldus de beheerder.

Het Dutch Infrastructure Fund beoogt 150 miljoen euro aan te trekken en was aanvankelijk alleen voor institutionele beleggers bedoeld, met een minimuminleg van 2,5 miljoen euro. De zakenbank Theodoor Gilissen heeft een constructie bedacht waardoor ook particulieren al vanaf 250 duizend euro kunnen beleggen in filebestrijding .

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden