Beleg Geboortekerk Bethlehem ten einde

Het Israëlische leger heeft vrijdag een einde gemaakt aan de belegering van de Geboortekerk in Bethlehem, die ruim vijf weken heeft geduurd....

ReutersAP en AFP

Israël is vrijdag begonnen zijn tanks en troepen terug te trekken uit Bethlehem, waar na 38 dagen een einde is gekomen aan de belegering van de Geboortekerk.

Het drama rond de plaats waar Christus zou zijn geboren begon op 2 april, toen meer dan 200 Palestijnen een veilig heenkomen zochten in de kerk, op de vlucht voor het oprukkende Israëlische leger. Onder de Palestijnen waren zowel ongewapende burgers als politiemensen en door Israël gezochte militanten.

Israël eisten dat in elk geval deze militanten zich zouden overgeven, of anders voorgoed naar het buitenland zouden vertrekken. De Palestijnen hebben zich lang verzet tegen een buitenlandse ballingschap. Maar vrijdagochtend lieten dertien leden van Hamas en Al Aqsa zich naar Cyprus brengen, van waaruit zij zullen doorreizen naar verschillende EU-landen.

Zesentwintig andere Palestijnen werden per bus naar de Gazastrook gebracht. Daar werden ze als helden binnengehaald. Sommigen kregen M16-geweren, waarmee ze vreugdeschoten in de lucht losten. Omstuwd door een juichende menigte wandelden ze door Gaza-stad naar hun nieuwe behuizing, het Cliff Hotel aan het strand. 'Ze krijgen geen toezichthouders, ze krijgen geen cipiers, ze zijn vrij in hun eigen land, of dat nu Gaza is of de Westoever', zei de hoogste Palestijnse verbindingsofficier voor het noordelijke deel van de Gazastrook.

Tien buitenlanders, die de kerk vorige week waren binnengedrongen om hun solidariteit te betuigen aan de Palestijnen, weigerden gisteren het gebouw te verlaten als ze geen rechtsbijstand zouden krijgen. Uiteindelijk werden de buitenlanders, onder wie enkele Amerikanen, door de Israëlische politie naar buiten gebracht. Ze werden aangehouden voor verhoor en zullen waarschijnlijk worden uitgewezen.

De uit de vierde eeuw daterende Geboortekerk heeft de belegering naar verhouding goed doorstaan. Enkele ruiten zijn gebroken, een Mariabeeld is door een kogel getroffen en een Franciscaner studiezaal naast de basiliek is uitgebrand. Maar verder lijkt er geen ernstige schade te zijn aangericht. De grot waar Christus zou zijn geboren ziet er weer netjes uit.

Wel stinkt de basiliek naar urine. De vloer is bezaaid met matrassen en dekens, aanstekers, zonnebrillen en kookgerei. Twee houten altaren in het Armeense deel van de kerk waren overdekt met etensresten en stapels vuile borden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden