Beleefd applaus voor Romney in bevriend Polen

Nee, in Polen maakte presidentskandidaat Mitt Romney geen fout. Spetteren deed zijn bezoek ook niet.

VAN ONZE CORRESPONDENT JAN HUNIN

WARSCHAU - Mitt Romney had net een krans neergelegd bij het graf van de onbekende soldaat, toen zijn perschef uitviel tegen een van de journalisten in het gevolg van de Amerikaanse presidentskandidaat. 'Kiss my ass', zei de medewerker ('Lik m'n reet', red.) 'Dit is een heilige plek voor het Poolse volk.'

De uitbarsting van de perschef volgde op een vraag over de 'blunders' die Romney tijdens deze buitenlandse rondreis beging. Op bezoek in Groot-Brittannië betwijfelde hij of Londen klaar is voor de Olympische Spelen. In Israël maakte hij de zwaar beladen opmerking dat Jeruzalem de hoofdstad van het land is. Het leverde hem grimmige commentaren op. Maar in Polen maakte Romney geen nieuwe uitglijder.

Tijdens zijn toespraak in de aula van de universiteitsbibliotheek beperkte de Republikeinse presidentskandidaat zich tot een lofbetuiging aan de Poolse vrijheidsdrang, vooral tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Een aanval op de buitenlandpolitiek van zijn rivaal Barack Obama zat er niet in, tot onvrede van de Poolse oppositie. Die probeerde met spandoeken aandacht te vragen voor de vliegramp waarbij twee jaar geleden de Poolse president en zijn gevolg omkwamen.

Dat Romney Polen uitkoos voor het laatste deel van zijn rondreis kan moeilijk verbazen. Als hij in november de verkiezingen wil winnen, kan hij de steun van de Poolse gemeenschap in de VS goed gebruiken.

Daarbij komt dat Polen Republikeins territorium is. Sinds Ronald Reagan in de jaren tachtig de SovjetUnie 'het Rijk van het Kwaad' noemde, kan de partij van Romney in Polen weinig verkeerd doen. Volgens een opiniepeiling was Polen vier jaar geleden de enige EU-lidstaat die niet voor Obama viel.

Sindsdien is er weinig veranderd. Enkele maanden geleden nog zorgde Obama voor een diplomatiek incident door in een toespraak te verwijzen naar de 'Poolse' concentratiekampen. Dat kwam aan in Polen, een land dat zelf een van de grootste slachtoffers was van de nazi's.

Verder heeft vooral Obama's aanpassing van de plannen om in Polen een raketschild te bouwen kwaad bloed gezet. Obama wordt ervan beschuldigd te bezwijken onder de druk van de Russen. Tot overmaat van ramp maakte de Amerikaanse president zijn beslissing bekend op de verjaardag van de Sovjet-inval tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Behalve het graf van de onbekende soldaat deed Romney in Polen ook het monument voor de helden van het getto en het monument voor de Opstand van Warschau aan. Een dag eerder had hij nabij de havenstad Gdansk al bloemen gelegd bij het monument van Westerplatte, waar in 1939 de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Een betere manier om het hart te winnen van de Polen is moeilijk denkbaar.

De Poolse leiders wisten Romneys geste op waarde te schatten. Tijdens zijn tweedaags bezoek werd de Republikeinse presidentskandidaat ontvangen door zowel president Bronislaw Komorowski als premier Donald Tusk. Ook had Romney een ontmoeting met oud-president Lech Walesa, het voormalige boegbeeld van de vakbond Solidariteit.

Toch slaagde Romney er niet in om zijn gehoor te begeesteren. Zijn toespraak herinnerde op geen enkel ogenblik aan de enthousiaste ontvangst die Obama vier jaar geleden tijdens zijn Europese rondreis ten deel viel. Het bleef bij beleefd applaus. Een staande ovatie zat er niet in.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden