Belediging van joden bestraft met boete en voorwaardelijk cel

De rechtbank in Den Haag heeft donderdag de 53-jarige S. Verbeke uit Antwerpen tot vijfduizend gulden boete en een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden veroordeeld, met een proeftijd van twee jaar....

ANP

DEN HAAG

De straf is iets lager dan wat de officier van justitie twee weken geleden eiste. Zij wilde dat de Belg zesduizend gulden boete en een half jaar voorwaardelijke gevangenisstraf kreeg. Wat de officier ten laste legde, acht de rechtbank echter allemaal bewezen.

Dit betekent dat Verbeke onder meer verantwoordelijk wordt gehouden voor het versturen vorig jaar van het boek De Rudolf Expertise naar 454 scholen in Nederland. In dat boek wordt de vergassing van joden in de Tweede Wereldoorlog afgedaan als een 'mythe'. Ook heeft hij het Leuchter Rapport verspreid, dat eveneens dergelijke beweringen bevat.

Ten slotte heeft de man zich schuldig gemaakt aan het uiten van beledigende opmerkingen jegens joden en het ontkennen van de holocaust tijdens een zitting van het gerechtshof in Den Haag, op 10 maart vorig jaar. Daar diende een kort geding van het Centrum Informatie en Documentatie over Israël (CIDI), het Landelijk Bureau Racismebestrijding (LBR) en de Anne Frankstichting tegen hem.

Bij de bepaling van de strafmaat heeft de rechtbank laten meewegen dat Verbeke goed wist wat hij deed. Hij besefte of behoorde te beseffen hoe grievend en kwetsend zijn geschriften en uitlatingen voor joden waren. De voorwaardelijke straf is volgens de rechtbank nodig als drukmiddel omdat het niet uitgesloten is dat de Belg doorgaat met het doen van zijn uitlatingen.

Het CIDI, het LBR en de Anne Frankstichting zijn verheugd over de uitspraak. Ze vinden het belangrijk dat nu ook de 'enkelvoudige ontkenning van de gaskamer' door de rechter is verboden, aldus CIDI-directeur R. Naftaniel. Voorheen werd de ontkenning van het bestaan van gaskamers in de Tweede Wereldoorlog alleen strafbaar bevonden als die gepaard ging met beledigende opmerkingen, zoals 'de joden zijn beter geworden van dat verhaal'.

Afgelopen maandag heeft de Senaat in België tot vreugde van de drie organisaties een wet goedgekeurd die revisionistische uitingen verbiedt. In Nederland is een dergelijke wet volgens Naftaniel vooralsnog niet nodig omdat uit de uitspraak van de rechtbank blijkt dat de uitingen onder de bestaande strafbepalingen tegen racisme vallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden