Beledigen?

Minister Zalm een duitendief noemen, moet kunnen. Maar zijn voorganger Ruding vergelijken met een nazi, gaat te ver. Dat concludeert A....

WIL THIJSSEN

Rijk van de Poll, directeur van de Bond tegen het vloeken ('Klootzak'): 'Het religieuze vloeken is het misbruiken van de naam van God. Maar ook het gewone schelden keuren wij af, want als je een schepsel beledigt, raak je de schepping Gods, dus beledig je Hem in feite ook. Ik zal zelf best weleens wat gezegd hebben toen ik klein was. Beugelbekkies had je in mijn tijd nog niet, maar ik heb weleens ''brillenjood'' geroepen.'

Gamila Den Salmi, leerlinge van 3-mavo ('Slet'): 'Het ergste wat je in de Marokkaanse cultuur kunt roepen om iemand te beledigen is ''homo'', ''flikker'' of ''je moeder is een hoer''. Dan raak je iemand echt in het diepst van z'n ziel. Meisjes vinden het al erg als ze voor hoer worden uitgescholden, maar jongens vinden het nog veel erger als hun moeder zo wordt uitgescholden, want daar zijn zij tenslotte een kind van. Hier in het jongerencentrum hoor je vaak dat iemand zich beledigd voelt als oude dametjes in de stad hun tas steviger vastgrijpen als er een allochtoon bij hun in de buurt loopt. Alsof we allemaal tasjesdieven zijn!

'Zelf roep ik weleens ''flikker''. Niet om te beledigen, maar meer om een beetje stoer te doen.'

Ds. Visser van de Pauluskerk in Rotterdam ('Klotedominee'): 'Er is een levendige scheldcultuur bij ons. Verslaafden schelden uit frustratie of onmacht. Dan moet je bij jezelf denken: hij bedoelt wat anders, hij heeft een probleem. Dat kost moeite hoor! Ik ben er nog niet helemaal aan gewend. Schelden vind ik niet zo erg. Waar ze me wel mee kunnen raken, zijn opmerkingen als ''eigenlijk verdien jij wel goed aan de tent hier'', of ''jij hebt wel een erg dure auto voor je deur staan''.

'Ik scheld weleens terug. Ik kom uit Den Haag, dus ik ken een heel arsenaal aan Haagse scheldwoorden. Maar meestal beperkt het zich tot ''rot op'' of ''hou je poten thuis, klootzak''.'

Satish Shair Ali, projectmanager bij een automatiseringsbedrijf ('Kaolo koelie'): 'Koelie is een scheldwoord voor alle mensen van Indiase afkomst in Suriname. Kaolo is bijna niet te vertalen. Het betekent zoiets als poepgat. Dat is het ergste wat ik ooit naar m'n hoofd heb gekregen. Zowat elke Surinaamse groep heeft z'n eigen typische, op etnische afkomst gebaseerde scheldwoord. Het ergst is als er moeders en zusters bij worden gehaald. Die staan erg hoog aangeschreven.

'Nederlandse scheldwoorden vind ik erg tam. Toen ik net in Nederland woonde, verbaasde ik me over het stopwoordje ''kut''. Ik wist wel wat het betekende, maar de link en de reden waren mij totaal onbekend.

'Mijn eigen favoriete scheldwoord is ''klere''.'

Een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst die zijn naam niet wil noemen ('Ik word nooit uitgescholden, bovendien krijg je als voorlichter veel eelt op je ziel'): 'In principe mag je iemand natuurlijk nooit beledigen, omdat het gewoon niet netjes is. Het komt eigenlijk niet veel voor dat leden van het koninklijk huis worden beledigd. Wij reageren doorgaans op misbruik van namen of beeldtenissen van leden van het koninklijk huis in advertenties, maar beledigingen. . . In Nederland mag toch vrij veel gezegd worden. Je moet natuurlijk afwegen of je daartegen in actie moet komen, want je kunt de zaak ook erger maken.

'Ik ken één geval waarin prins Claus een juridische procedure startte. Tegen Privé, geloof ik. Dat ging veel te ver. Ik ga niet herhalen wat er gebeurd is, maar dat heeft hij wel gewonnen.

'Zelf scheld ik eigenlijk nooit. Ja, misschien als ik in de auto zit en me aan het verkeer erger, maar nóóit in het openbaar.'

Story-hoofdredacteur Leo van Rooijen ('Leugenaar, Oranjehater, klootzak, tuig, lul'): 'Die hele Claustoestand hebben wij gepubliceerd in januari '95. De strekking was dat de vader van prins Claus tijdens een jachtpartij niet op een hert had geschoten, maar op zijn eigen hoofd. Daar is een rechtszaak van gekomen. We zijn veroordeeld tot het betalen van 25 duizend gulden, omdat de dokter een natuurlijke dood had geconstateerd.

'Wij worden tien tot vijftien keer per jaar wegens belediging aangeklaagd. Maar wat is een belediging? Deze week schreven we dat Myrna Goossen haar vriend heeft verlaten. Dat was afgelopen maandag nog waar. Maar ja, vrijdag gaat ze met die jongen op vakantie. Ik had Myrna net aan de telefoon, en ze was not amused. Dus wat maandag nog waar is, wordt vrijdag een belediging.

'Zelf scheld ik zelden. En dan kom ik nog niet verder dan ''trut''.'

Wil Thijssen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden