Belcanto Festival gaat dankzij steun gemeente Dordrecht door

Het Belcanto Festival in Dordrecht kan volgend jaar zomer doorgaan, dankzij een garantiesubsidie van 200 duizend gulden van de gemeente Dordrecht....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

De leiding van het Belcanto Festival was er al bijna vanuit gegaan dat het tiendaags evenement, met opera, concerten, een seminar en een masterclass, volgend jaar niet zou doorgaan. Het budget was begroot op een miljoen gulden. 3,5 ton daarvan had de gemeente Dordrecht voor haar rekening genomen, de rest kwam van sponsors. Voor de ontbrekende twee ton weigerde de gemeente garant te staan.

'Ze hebben nu ingezien dat de promotionele waarde van zo'n festival een slecht te berekenen factor is, maar je moet haar zeker niet onderschatten', aldus algemeen directeur Nicolai Cok van het Belcanto Festival. De afgelopen weken hebben de plaatselijke middenstand, een aantal grotere bedrijven en een speciaal opgerichte Vriendenkring zich ingezet voor behoud van het Belcanto Festival. 'Er is meer draagvlak dan we ooit hadden vermoed', zegt Cok.

De gemeente heeft het extra geld ter beschikking gesteld onder een aantal voorwaarden. Eén daarvan is dat de gemeente invloed krijgt in het bestuur van het festival. Cok kan zich in die voorwaarde vinden, omdat de gemeente zich dan mede verantwoordelijk voelt voor het welslagen van het festival.

Een andere voorwaarde is dat de festivalleiding en de gemeente in maart gesprekken zullen voeren over de toekomst van het Belcanto Festival na 1996. Ook dat komt Cok goed uit: 'We hebben gezegd: ''Je kunt ons niet eeuwig aan het lijntje houden''. In maart willen we het zeker weten, voor meerdere jaren.'

De festivalleiding erkent dat door het late besluit van de gemeente 'ingewikkelde organisatieproblemen' zijn gerezen. Daarover zal de leiding zich dit weekeinde buigen. Het programma van het festival, dat komende zomer voor de vierde keer wordt gehouden, zal in februari bekend worden gemaakt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden