Belbedrijf Orange sluit onder introductiekoers

De beursgang van het Franse mobiele belbedrijf Orange is uitgelopen op een teleurstelling. Het aandeel sloot op de eerste handdelsdag met 0,60 euro verlies op 9,40....

France Télécom had aanvankelijk een prijsmarge in gedachten van 11,50 à 13,50 euro voor een aandeel Orange. Eerder deze maand verlaagde het telecomconcern de marge tot 9,50 à 11 euro. De introductie is een indicatie voor de mogelijkheid voor bijvoorbeeld het Nederlandse KPN om geld op te halen met beursintroducties van hun mobiele belbedrijven. KPN staat al maanden klaar om KPN Mobile naar de beurs te brengen. Mogelijk waagt KPN in juni de sprong. De belbedrijven hebben geld nodig om hun uitstaande schulden te betalen. De beursgang van KPN Mobile zou soelaas kunnen bieden mits de opbrengst goed is.

France Télécom verwachtte dat Orange 150 miljard euro waard zou zijn. Nu is 13 procent van het aandelenkapitaal op de beurs verkocht. Institutionele beleggers betaalden 10 euro per stuk. Particuliere beleggers kregen korting en betaalden 9,50 euro. Daarmee werd het hele bedrijf gewaardeerd op 48,6 miljard euro.

Als de banken de hun toebedeelde extra aandelen verkopen en de convertibele obligaties worden uitgeoefend, dan kan uiteindelijk 20 procent van de aandelen Orange op de beurs worden verhandeld.

Door de beurskoers wordt elk van de 30,5 miljoen klanten van Orange gewaardeerd op 1593 euro. Dat is een kwart van de waardering die bleek uit de prijs die France Télécom vorig jaar voor het oorspronkelijke Orange betaalde. De klanten van het grootste Europese mobiele belbedrijf Vodafone worden gewaaardeerd op 2815 euro. Orange, het op één na grootste Europese belbedrijf, heeft 14,3 miljoen klanten in het Verenigd Koninkrijk en 9,8 miljoen in Frankrijk.

De koers van moederbedrijf France Télécom spon geen garen bij de introductie. De aandelen zakten 4,95 euro ofwel 5,9 procent weg naar 79,05. Dat is de laagste koers voor de afgelopen zestien maanden.

De beurswaarde van de Europese telecombedrijven is in 2000 volgens persbureau Bloomberg een biljoen dollar - duizend miljard dollar - gedaald. De belbedrijven leenden vorig jaar 300 miljard dollar om licenties voor onder meer mobiele telefonie te kopen.

Dinsdag werd ook bekend dat Orange in 2000 een omzet heeft behaald van 8,65 miljard euro, circa 20 miljard gulden. Dat is 82 procent meer dan in 1999. Bij het moederconcern France Télécom nam de omzet toe met bijna 24 procent tot 37,67 miljard euro, circa 75 miljard gulden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.