Belastingvrijstelling lokt filmmakers naar België

Filmmakers trekken naar België dankzij een belastingmaatregel. Een motie voor onderzoek naar zo'n regeling in Nederland is verworpen door de Tweede Kamer.

BEREND JAN BOCKTING

Wat is de Belgische tax shelter?

In 2003 introduceerde de overheid een systeem waarbij bedrijven 150 procent belastingvrijstelling krijgen wanneer zij investeren in de Belgische film. Het maximum bedrag is 500 duizend euro. Het maximale belastingvrije bedrag is dus 750 duizend euro.

De regeling zet Belgische bedrijven aan om meer te investeren in de nationale film en trekt buitenlandse filmmakers naar het land. Zij mogen gebruikmaken van de regel wanneer ze samenwerken met een Belgische producent of investeerder.

Wie zo investeert, ontvangt een vast rendement van 4,5 procent, dat oploopt als aan de bioscoopkassa's meer kaartjes dan begroot worden verkocht. Het geld dat de filmproducenten ontvangen, moet op grond van een bestedingsverplichting in België worden uitgegeven.

Gekeken naar het aantal films per inwoner worden er in Europa op dit moment alleen in Denemarken, Spanje en Frankrijk meer films gemaakt.

Hoe werkt het in de praktijk?

In Brussel zijn afgelopen weekend de opnamen van Grace of Monaco begonnen, een film over het leven van actrice Grace Kelly, met Nicole Kidman in de titelrol. De filmploeg doet na Brussel de komende weken Gent en Antwerpen aan, waar in de Alfacam-studio het paleis van Monaco is nagebouwd.

De producent verwacht in België 4,5 miljoen euro te besteden, ongeveer eenvijfde van het budget. Daarnaast biedt de film werk aan decorbouwers, special-effectsmakers en figuranten.

Het is niet de eerste grote buitenlandse filmproductie die afkomt op de belastingmaatregel.

Afgelopen zomer was Lars von Trier met cast en crew in Gent voor opnamen van zijn nieuwe film Nymphomaniac. En de soundtrack van de Oscarwinnaar The Artist werd gespeeld door het Brussels Philharmonic onder leiding van Ernst van Tiel.

Waarom zo'n regeling in tijden van bezuinigingen?

Ook het extra geld waarover investeerders geen belasting afdragen, moet worden geïnvesteerd in de Belgische filmindustrie. Zodoende krijgt de overheid het geld dat ze in eerste instantie verliest terug via andere belastingen.

Daarbovenop bespaart de overheid op sociale lasten van de mensen die dankzij de regeling aan werk komen. Netto heeft het de overheid de afgelopen vier jaar 77 miljoen euro opgeleverd.

Nederland kende een soortgelijke regeling, de zogeheten cv-constructie. Waarom bestaat die niet meer?

De regels waaraan investeerders zich bij de cv-constructie moesten houden, waren te soepel. Het geld dat de commanditaire vennootschap (cv) ophaalde bij beleggers die zodoende belastingvoordeel genoten, hoefde niet in Nederland te worden besteed. Dat resulteerde in kapitaalvlucht. In 2007 werd de constructie afgeschaft.

Nu moet de Nederlandse filmwereld toezien hoe een motie van Wouter Koolmees (D66) om onderzoek te doen naar een soortgelijke regeling vorige week in de Tweede Kamer werd verworpen.

Waarom stemde de Tweede Kamer tegen het D66-voorstel van Wouter Koolmees?

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) meldde eerder al dat hij af wil van de 'fiscale kerstboom' met verschillende belastingtarieven voor verschillende bedrijfssectoren.

Waarom deed D66 eigenlijk zo'n voorstel? Het gaat toch goed met de Nederlandse film?

Nederlandse films waren de afgelopen jaren succesvol, maar meer dan de helft van de Nederlandse films wordt al deels in België gefilmd of afgewerkt.

Het recente faillissement van het negentig jaar oude filmlaboratorium Cineco is illustratief voor de huidige malaise.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden