Belastingvoordeel voor auto's op bio-benzine

Staatssecretaris Van Geel van Milieubeheer wil een belastingvoordeel voor automobilisten die vanaf 2005 bio-benzine tanken. Van Geel zal de fiscale mogelijkheden onderzoeken met minister Zalm van Financiën....

De Europese Unie heeft de lidstaten een richtlijn gegeven tot het geleidelijk invoeren van biobrandstoffen; dat is een milieuvriendelijk mengsel van gewone benzine en bio-alcohol. Van Geel prefereert bio-benzine, omdat voor bio-diesel grote stukken landbouwgrond moeten worden bebouwd om aan de nodige lijnen koolzaad te komen. Bio-alcohol daarentegen wordt verkregen uit de pulp die overblijft bij de verwerking van suikerbieten en uit stoffen die overblijven na het brouwen van bier.

Het mengsel van benzine met bio-alcohol verlaagt de CO uitstoot uit-2

door auto's. Daarmee levert de automobilist een bescheiden bijdrage aan het nakomen van de Kyoto-afspraken over het verminderen van de broeikasgasuitstoot.

Los daarvan vindt Van Geel het een voordeel dat een Nederlands bedrijf – Nedalco in Bergen op Zoom – een belangrijke gegadigde is voor de productie van bio-alcohol.

De staatssecretaris wil vanaf 2005 beginnen met bio-benzine waarin 2 procent alcohol zit. In de jaren daarna moet dit percentage oplopen tot ruim 5 procent. Of alle benzine verplicht vermengd wordt, of dat het alleen aan speciale pompen te verkrijgen zal zijn, moet Van Geel nog beslissen.

In andere landen (met name Brazilië) rijden al miljoenen auto's op een mengsel van biobrandstof.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.