Belastingvluchtelingen

IN HET Belgische Oud-Turnhout, net over de grens bij Tilburg, wonen achthonderd vermogende Nederlanders. Belastingvluchtelingen. Burgemeester Kersemans heeft in de afgelopen tien jaar de groep Hollanders steeds groter zien worden....

De achthonderd Nederlanders in Oud-Turnhout zijn slechts een klein plukje uit de naar schatting honderdduizend welgestelde Nederlanders die het eigen land hebben verruild voor België. Een groep die nog steeds in omvang groeit, waarbij de nieuwelingen steeds jonger worden.

De allerbelangrijkste reden voor de trek naar het zuiden is het verschil in fiscale behandeling. Vermogende Nederlanders zijn in België aanzienlijk beter af dan in eigen land. De welgestelde die in Nederland woont kan gemakkelijk honderdduizenden guldens slechter af zijn dan bij verblijf in België. Het is de rijkaard dan moeilijk kwalijk te nemen dat hij uitwijkt.

Net zo min is het staatssecretaris Vermeend van Financiën aan te rekenen dat hij deze groep achter de broek zit. Vermeend zal misschien, net als burgemeester Kersemans van Oud-Turnhout, niet klagen over het moreel van de belastingvluchtingen. Dat is ook niet de eerste zorg van de staatssecretaris. Hij is verantwoordelijk voor een deugdelijke belastingheffing en een goed gevulde schatkist.

De populariteit van België onder welgestelden geeft aan dat er iets schort aan de belastingheffing. Die is terug te voeren op de simpele gedachte dat wie profiteert ook zal betalen. Rijkaards die in Nederland wonen, maken gebruik van openbare voorzieningen die met belastinggeld in stand worden gehouden. Zij beschikken al over ruime mogelijkheden om hun belastingaanslag te minimaliseren.

Door emigratie naar België kan de belastingdruk nog verder worden verlicht. De geduldige (mede- ) eigenaar van een zaak heeft nu zelfs de mogelijkheid om alle opgepotte winst die hij in zijn bedrijf heeft laten zitten, na enige jaren belastingvrij naar België te halen.

Dergelijke gaten wil Vermeend gaan dichten. Hierbij heeft hij ook de hulp van de Belgische regering ingeroepen die ook voordeel denkt te kunnen halen uit een strengere aanpak van de Nederlandse belastingvluchteling.

Vermeend heeft de welgestelden al eerder dwars gezeten. Begin dit jaar kondigde hij aan de fiscaal zeer aantrekkelijke penshonado-regeling die op de Antillen geldt en waarvan veel Nederlanders gebruik maken, te zullen aanpakken.

Op zo'n beleid is weinig aan te merken als het gaat om de evenwichtige verdeling van fiscale lusten en lasten over alle Nederlanders.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden