Belastingtruc van Fabiola valt slecht bij politici

Het Belgische koningshuis ligt alweer onder vuur nu blijkt dat de voormalige koningin Fabiola een fiscale constructie heeft opgezet om belastingen te ontwijken. De politiek reageert verontwaardigd en vraagt een debat over de financiering van de koninklijke familie.

BRUSSEL - Koningin Fabiola (84), weduwe van de in 1993 overleden koning Boudewijn, heeft een private stichting opgezet om haar erfenis te beheren. Stichting Fons Pereos ('Een bron voor hen') moet bepaalde goede doelen steunen, maar is vooral bedoeld om Fabiola's neven en nichten te bevoordelen.


De stichting is een veelgebruikte constructie om erfbelasting te ontwijken. Normaal zou de erfenis van de kinderloze Fabiola tot 70 procent worden belast, maar via de stichting betalen haar neven en nichten slechts 7 tot 25 procent successierechten. De sluiproute doet denken aan de trusts waarin de Nederlandse prinses Christina de erfenis van haar ouders onderbracht.


Fabiola kreeg sinds de dood van haar echtgenoot 27 miljoen euro overheidsgeld dat bedoeld was 'voor de uitvoering van haar functie en niet voor het onderhouden van neven en nichtjes', aldus de Vlaams-nationalistische partij N-VA. 'De koninklijke familie vermengt overheidsgeld met privéfortuin.'


Anders dan bij het vorige koninklijke akkefietje - toen de N-VA zich beledigd voelde door de kerstboodschap van koning Albert - wordt de verontwaardiging dit keer door alle politieke partijen gedeeld. De fiscale constructie is niet illegaal, maar botst met de voorbeeldfunctie van het koningshuis.


De stichting van de vrome Fabiola heeft bovendien een sterke religieuze insteek, die veel politici ongepast vinden. Zo komen alleen neven en nichten die voortkomen uit 'een eerste religieus katholiek huwelijk' in aanmerking voor financiële steun. 'We leven in de 21ste eeuw en niet meer in het tijdperk van Leopold II', aldus een partijgenoot van premier Di Rupo.


De politici vrezen dat een groot deel van het overheidsgeld zal verdwijnen naar het buitenland, aangezien koningin Fabiola - voluit Fabiola de Mora y Aragón - uit Spanje afkomstig is. De meeste van haar neven en nichten zijn Spaans .


Donderdag riep de politiek op tot een debat over de financiering van het koningshuis. Regeringspartij PS wil de koninklijke familie verbieden een private stichting op te richten; N-VA vroeg om extra controle op de koninklijke dotaties.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden