Belastingtelefoon: zeer stellig, maar vaak fout

De belastingtelefoon verstrekt vaak foutieve informatie. De medewerkers van de Belastingdienst geven slechts in iets meer dan de helft van de gevallen een antwoord dat helemaal correct is....

Het onderzoek werd vorige maand uitgevoerd door tien belastingwinkels en stichtingen Fiscale Rechtshulp, verspreid over het hele land. Aan de medewerkers van de belastingtelefoon werden vragen gesteld over onder meer de aftrekbaarheid van ziektekosten, hypotheekrente en studiekosten, over de waardebepaling van het tweede huis en over de toepassing van de heffingskortingen.

Op 222 gestelde vragen kwamen slechts 126 goede antwoorden. Liefst 62 keer werd een fout antwoord gegeven, terwijl ook nog eens 27 niet helemaal correcte (of foute) antwoorden binnenkwamen. In zeven gevallen werd de verbinding verbroken zonder dat een antwoord was gegeven.

Volgens hoogleraar Essers schiet de belastingtelefoon duidelijk tekort. Bellers worden nogal eens 'op het verkeerde been gezet' door de instantie die gewone burgers bij uitstek beschouwen als dé autoriteit op belastinggebied. Hij hekelt vooral de arrogantie van de dienstverlening: 'De antwoorden worden zonder voorbehoud gegeven. Dat ze het ook wel eens mis kunnen hebben, vertellen ze niet.'

De belastingtelefoon heeft vooral weinig kaas gegeten van de tweede eigen woning. In 58 procent van de gevallen werd ongeclausuleerd gesteld dat de waarde in het economisch verkeer als maatstaf geldt voor de fiscale waardering van het tweede eigen huis. Het juiste antwoord is echter de WOZ-waarde, indien de belastingplichtige in belangrijke mate zelf de beschikking heeft over de woning.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden