Belastingplan zet scholing werknemers onder druk

De carrièreplannen van duizenden werknemers en scholieren lopen gevaar door de belastingherziening. De kosten van dure opleidingen kunnen zij volgend jaar niet meer volledig aftrekken van de belasting....

Van onze verslaggever Gijs Herderscheê

De vakcentrale MHP klaagt hierover in een brief aan de Tweede Kamer. De klacht wordt onderschreven door de werkgeversvereniging VNO-NCW, de universiteitenvereniging VSNU en de HBO-Raad.

Het kabinet wil de belastingaftrek van scholingskosten volgend jaar beperken tot 12 duizend gulden per jaar. De vier organisaties willen geen beperking van de belastingaftrek van scholingskosten.

Een groot aantal erkende opleidingen aan commerciële instellingen en postdoctorale opleidingen aan universiteiten en HBO-instellingen kost jaarlijks meer dan 12 duizend gulden. De tweejarige pilotenopleiding kost bijvoorbeeld 200 duizend gulden. De Universiteit van Amsterdam biedt 21 opleidingen aan waarvan de cursuskosten oplopen tot 30 duizend gulden.

De Rotterdamse Erasmus Universiteit heeft cursussen tot 40 duizend gulden. De Universiteit Nijenrode organiseert opleidingen à 36 duizend gulden. Bij deze korte, intensieve opleidingen staan jaarlijks enkele duizenden studenten ingeschreven.

Daarnaast organiseren tientallen scholingsbureaus een keur aan prijzige, kortdurende cursussen. Werknemers kunnen de kosten nu zelf van hun belasting aftrekken, bij studerende kinderen kunnen de ouders een aftrekpost opvoeren.

MHP, VNO-NCW, VSNU en HBO-Raad vrezen dat de toegankelijkheid van de opleidingen, die al een hoge drempel hebben door de hoge kosten, verder verkleind wordt door de beperking van de belastingaftrek.

Daarnaast staat de beperking haaks op het streven dat werknemers en scholieren zelf verantwoordelijk zijn voor een hoog opleidingsniveau.

Bij de dure opleidingen gaat het volgens de organisaties ook om scholing die gevraagd wordt op de arbeidsmarkt.

'In plaats van ontmoedigen zou het juist gestimuleerd moeten worden dat (toekomstige) werknemers in hun eigen employability investeren', schrijven de organisaties.

Als de toegang tot de opleidingen nog verder beperkt wordt, zullen werkgevers vacatures steeds vaker gaan vervullen met buitenlanders die wel over de gewenste scholing beschikken, zo vrezen de vier organisaties.

Deze expatriates gaan in het nieuwe belastingregime over 30 procent van hun inkomen geen belasting betalen. De belastingverlaging voor deze groep gaat de overheid veel meer inkomsten schelen dan handhaving van de oude aftrek van scholingskosten, zo menen de vier organisaties.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden