Belastingplan ongeschonden door Kamer

De belastingherziening van het kabinet-Kok II komt vrijwel ongeschonden door het parlement. Na twee marathonzittingen van de Tweede Kamer was woensdagavond duidelijk dat slechts op enkele kleine punten wijzigingen te verwachten zijn....

VVD-Minister Zalm en PvdA-staatssecretaris Vermeend bleven gisteren in antwoorden aan de Tweede Kamer zo dicht mogelijk bij hun plannen die ze in september hadden gepresenteerd. Na de twee weken geleden gedane tegemoetkomingen aan de middeninkomens, ouderen en kleine deeltijdwerkers, tast het kabinet alleen nog - met tegenzin - in de buidel voor gezinnen met kinderen.

Het debat wordt vandaag voortgezet.

Zalm trachtte twijfelende oppositiepartijen, het CDA en de kleine christelijke partijen, over te halen voor zijn plan te stemmen. Het kabinet mikt op een zo groot mogelijke Kamermeerderheid en deze partijen hadden te kennen gegeven dat ze nog waren over te halen.

Zalm noemde de vaste vermogensheffing van 1,2 procent, het meest omstreden onderdeel van het belastingplan, een 'ideale belasting' en sleepte Jan Tinbergen, Nobelprijswinnaar en boegbeeld van sociaal-democraten, erbij om aan te tonen dat deze hefing een robuuste inkomstenbron zal worden.

Het CDA heeft twijfels en kreeg bijval van zes hoogleraren die deze heffing ondoordacht vonden. Zalm noemde deze actie 'eerder een politieke stellingname dan een wetenschappelijke analyse'.

Voor de invoering van het plan, op 1 januari 2001, heeft Kok II zes miljard aan lastenverlichting uitgetrokken. Zalm bevestigde gisteravond, tot afgrijzen van het CDA, dat er ook voor het verkiezingsjaar 2002 nog extra's te verdelen zijn. Er ligt al driekwart miljard klaar en als de economie goed blijft draaien, zit er nog meer in het vat. De PvdA weet al bestemmingen voor dit geld: gehandicapten en langdurig zieken.

Staatssecretaris Vermeend heeft bedenkingen bij de extraatjes die de Kamer wil voor kinderen. Een van de hoofddoelen van de belastingherziening is vereenvoudiging, en de door de Kamer voorgestelde extra regelingen naast de kinderbijslag leiden volgens hem tot een groei van het aantal aangiftebiljetten. 'Ik kan wel eenvoudiger biljetten beloven, maar op deze manier zullen meer mensen er een krijgen', waarschuwde hij. 'Het geeft meer administratieve rompslomp. Vermeend pleitte voor een brede stroomlijning van alle verschillende regelingen voor kinderen.

Desalniettemin wensen de drie coalitiepartners werkende ouders tegemoet te komen bij de opvang van hun kinderen, een langgekoesterde wens van D66. Deze combinatiekorting bedraagt 220 gulden per werkende per jaar, bij twee werkende ouders 440 gulden.

De financiële middelen hiervoor werden gevonden door de arbeidskorting, een tegemoetkoming voor alle werkenden, te verlagen van 1847 naar 1770 gulden. Aanvankelijk zag het ernaar uit dat meer geld beschikbaar was voor deze korting, maar die veronderstelling berustte op een rekenfout van het ministerie van Financiën.

Er liggen nog andere plannen voor kinderkortingen, maar die konden gisteravond nog niet rekenen op een Kamermeerderheid. Vermeend zei dat het kabinet zich wil beraden op het CDA-voorstel voor een korting van 500 gulden voor gezinnen met kinderen tot dertien jaar en op dat van D66, PvdA, GPV en RPF voor een inkomensafhandelijke kinderkorting voor lage en middeninkomens.

Dit plan is gebaseerd op de 180 miljoen gulden die het kabinet nog in kas heeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.