Belastingplan levert forse banengroei op

Het nieuwe belastingstelsel, waarover de onderhandelaars voor een paars kabinet overeenstemming hebben bereikt, levert rond de 125 duizend banen op....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Volgens het Planbureau wordt een van de belangrijkste doelstellingen van het nieuwe stelsel, het aantrekkelijker maken van werk, ruimschoots gehaald. Door een aantal maatregelen, waaronder belastingverlagingen, houden met name werkenden met een laag inkomen veel meer over van hun loon. Daardoor stijgt het verschil tussen uitkeringen en loon uit werk.

Dat zal een groot aantal niet-werkenden naar de arbeidsmarkt lokken, schrijft het CPB. Vooral niet-werkende partners in een huishouden met een alleenverdiener kunnen er financieel flink op vooruit gaan door een parttime baan te zoeken. In het huidige stelsel is dat nauwelijks lonend.

Het Planbureau denkt dat de werkgelegenheid op termijn met 1,6 procent zal groeien. Gemeten in volledige arbeidsjaren is dat een kleine honderdduizend personen. Wordt rekening gehouden met parttimers, die een gedeelte van de week werken, dan zal het aantal personen dat aan de slag gaat stijgen met zeker 125 duizend. Vooral mensen met een lage opleiding 'aan de onderkant' van de arbeidsmarkt zullen werk vinden.

Het aantal mensen met een zwarte baan (al dan niet met een uitkering ernaast) zal dalen met een half procent, voorspelt het CPB. Zwartwerkers zullen er in het nieuwe stelsel op vooruit gaan door een reguliere baan te zoeken, omdat ze over het loon veel minder belasting hoeven te betalen.

Volgens het Planbureau zullen consumptie van particulieren en productie van bedrijven fors stijgen door het nieuwe stelsel. De daling van de belastingdruk zorgt ervoor dat werknemers meer overhouden en dat werkgevers zullen investeren in hun personeel om de productiviteit te verhogen.

Het Planbureau is er bij de berekeningen vanuit gegaan dat introductie van het nieuwe stelsel over een jaar of drie gepaard gaat met lastenverlichtingen van vijf miljard gulden. Het is nog niet zeker of die ruimte er zal zijn. Stelt het nieuwe kabinet drieënhalf miljard beschikbaar, dan zullen de resultaten iets minder zijn.

Overigens denkt het Planbureau dat door de gunstige gevolgen de staat op termijn op extra belastinginkomsten kan rekenen. Daardoor zal het stelsel uiteindelijk niet vijf miljard, maar slechts drie miljard gulden kosten.

De groei van de werkgelegenheid is het gevolg van maatregelen als het vervangen van de belastingvrije som door een korting op de te betalen belasting, forse verlaging van de belastingtarieven (met name in de eerste schijf waar de lagere inkomens het meest van profiteren) en extra fiscale voordelen voor werkenden.

Daarnaast zullen de indirecte belastingen als de BTW en de ecotax stijgen. Volgens het CPB heeft dat tot gevolg dat de consumptieprijzen met 1,2 procent stijgen.

Een ander onderdeel van het nieuwe stelsel is een andere wijze van belasten van de auto van de zaak. De vaste bijtelling bij het inkomen van rijders van een leaseauto wordt vervangen door een variabele bijtelling. Naarmate de leaserijder meer privé-kilometers maakt, moet hij meer belasting betalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden