Belastingplan: btw gaat op veel producten naar 21 procent

Het kabinet overweegt de btw met 5 miljard euro te verhogen en met datzelfde bedrag de inkomstenbelasting te verlagen. Verder betaalt het Rijk 5 miljard euro minder aan gemeenten, die dat met eigen belastingen mogen compenseren.

Staatssecretaris Eric Wiebes van financiën.Beeld ANP

De vrijkomende 5 miljard euro uit het gemeentefonds wordt gebruikt om de zogenoemde heffingskorting te verhogen. Daardoor gaat iedereen over een kleiner bedrag belasting betalen.

Het kabinet heeft dit zelfbedachte 'drie-keer-vijfprincipe' als een van de opties uitgewerkt in het voorstel om het belastingstelsel te herzien. Alles bijeen genomen gaan de lasten van burgers in het door het kabinet gesuggereerde scenario tegelijk 10 miljard omlaag en 10 miljard omhoog. Maar omdat in de praktijk bepaalde groepen belastingbetalers er door veranderingen in het stelsel relatief op achteruitgaan is 'smeerolie' nodig. Dat is geld om die achteruitgang te compenseren. Het kabinet denkt hiervoor 5 miljard euro nodig te hebben.

Door de voor de komende jaren verwachte economische groei is die financiële ruimte er nu, denkt het kabinet. Het biedt de mogelijkheid om het stelsel simpeler te maken door het afschaffen van aftrekposten en toeslagen. Tegelijkertijd hoopt het kabinet de werkgelegenheid aan te jagen met de verlaging van de inkomstenbelasting, waardoor werknemers goedkoper worden.

Uniek 'geheim' gebat

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft gisteravond de leiders van zes oppositiepartijen uitgenodigd om achter gesloten deuren met VVD en PvdA te praten over de herziening van het belastingstelsel. Dat bijna alle fractievoorzitters uit de Tweede Kamer in het geheim in een ruimte op het ministerie van Financiën over kabinetsvoorstellen debatteren, maakt de bijeenkomst uitzonderlijk in de parlementaire geschiedenis. Lees hier alles over het debat.

Plan

Vanavond legt staatssecretaris Wiebes het gehele plan voor aan leiders van de oppositie en de coalitiepartijen VVD en PvdA. Wiebes heeft daarvoor de leiders van de oppositiefracties van SP, CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks, SGP en 50Plus uitgenodigd. Alleen SP-leider Roemer legt die uitnodiging naast zich neer. De anderen willen dat Wiebes zijn voorstellen openbaar maakt en grijpen het overleg van woensdag aan om de staatssecretaris dat te vertellen.

Wiebes legt de politieke leiders keuzes voor op het gebied van inkomstenbelasting, gemeentelijke belasting, de belasting op consumptie, het toeslagenstelsel en aftrekposten. De '3 keer 5-keuzes' behelzen dat de eerste en tweede belastingschijf worden verlengd. Dat wil zeggen dat de inkomensgrens waarbij een volgend belastingtarief geldt, wordt verhoogd. Dat betekent een belastingverlaging.

Het kabinet wil de inkomsten uit de omzetbelasting, de btw, met 5 miljard euro verhogen. Dat doet het kabinet naar verluidt door het lage btw-tarief van 6 procent te verhogen en tegelijk een veel groter aantal producten aan te wijzen waarvoor het hoge btw-tarief van 21 procent geldt.

Beeld anp

5 miljard op vooruit én achteruit

Gemeenten krijgen van het Rijk 5 miljard minder per jaar en daarbij de opdracht om met eigen belastingen het geld dat ze tekortkomen, op te halen bij hun inwoners. De 5 miljard die het Rijk daarmee minder uitgeeft, wordt gebruikt om minder inkomstenbelasting te innen. Voor de burger betekent dit in theorie niets: hij betaalt evenveel minder belasting aan het Rijk als dat hij meer aan zijn gemeente betaalt.

Een vergelijkbaar mechanisme geldt voor de gelijktijdige verlaging van de inkomstenbelasting door de schijven te verlengen en de verhoging van de btw. Ook daar gaan alle belastingbetalers samen er 5 miljard op vooruit aan inkomstenbelasting en 5 miljard op achteruit, maar dan door hogere btw.

BTW-verhoging

'Het is een dolksteek in de rug voor die vele duizenden ondernemers die de crisis hebben overleefd en nu net weer een beetje overeind krabbelen. Absoluut onaanvaardbaar', reageerde MKB-Nederland-voorzitter Michaël van Straalen. Hij waarschuwt dat het optrekken van het lage btw-tarief naar 21 procent vele duizenden banen gaat kosten

Diensten en producten

De overweging van het kabinet om het btw-tarief op veel producten en diensten te verhogen van 6 naar 21 procent heeft gevolgen voor een breed palet aan ondernemers en consumenten. Onder meer de fietsenmaker, schoenmaker, kapper en veel mensen die werkzaam zijn in de bouw zullen hun tarieven moeten aanpassen. Ook kledingreparateurs, camping- en hotelhouders en musea zouden 21 procent btw moeten gaan rekenen.

Veel producten krijgen eveneens een hoger btw-tarief. Alleen primaire levensmiddelen houden het lage belastingtarief van 6 procent. Dat percentage geldt nu nog voor bijna alle etenswaren en niet-alcoholhoudende dranken, maar ook voor onder meer geneesmiddelen, boeken en kranten.

Diensten en producten waarvoor nu een btw-tarief van 6 procent:
- Openbaar vervoer
- Taxi
- Fietsenmaker
- Schoenmaker
- Kapper
- Kledingreparateur
- Verbouwen of herstellen van woningen
- Schilder
- Stukadoor
- Behanger
- Hovenier
- Camping- en hotelhouder
- Verhuurder van vakantiehuizen
- Circussen, dierentuinen, kermisattracties, sportwedstrijden, attractieparken, musea, bioscopen, podiumoptredens
- Optredende kunstenaars (dans, muziek, cabaret, toneel, film)
Producten:
- Etenswaren
- Niet-alcoholhoudende dranken
- Leidingwater
- Boeken, tijdschriften, kranten, brochures, schoolboeken
- Geneesmiddelen
- Agrarische goederen (o.a. veevoer, zaden, stro)
- Kunstvoorwerpen geïmporteerd uit niet-EU-landen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden