Belastingplan: basisinkomen voor partners met zorgtaken

Niet-werkende partners zonder inkomen of uitkering krijgen in de toekomst een basisinkomen van ongeveer drieduizend gulden. Dat is afgesproken in het plan voor een nieuw belastingstelsel, waarover de onderhandelaars van de paarse partijen woensdag een akkoord hebben bereikt....

Van onze verslaggever

Mike Ackermans

DEN HAAG

Het basisinkomen, of de negatieve inkomstenbelasting voor partners met zorgtaken thuis, wordt uitbetaald door de Belastingdienst. Het is een uitvloeisel van de individuele heffingskorting, de voor iedereen geldende korting op de belasting. De negatieve belasting kan worden verrekend met de belasting die de kostwinner in het gezin moet betalen.

De heffingskorting vervangt in het nieuwe belastingstelsel, dat naar verwachting in 2001 ingang vindt, de huidige belastingvrije som. Niet-verdienende partners kunnen dit bedrag nu overdragen aan hun verdienende wederhelft, wat een groot belastingvoordeel oplevert. Dat voordeel verdwijnt deels als de partner betaald werk krijgt. Het weerhoudt daarom veel inactieven, vooral huisvrouwen, ervan werk te zoeken.

De individuele heffingskorting kent dat nadeel niet, omdat het vaste bedrag ook geïncasseerd mag worden als er wordt overgestapt naar een baan. De verwachting is dat daardoor veel niet-actieven gaan werken.

De belastingtarieven worden, ook voor de hogere inkomens, fors verlaagd. Die verlaging wordt gefinancierd door bezitters van vermogen meer belasting te laten betalen. De nieuwe vermogensbelasting bedraagt 30 procent over een vast rendement van 4 procent. Ook bezitters van grote aandelenpakketten gaan 30 procent betalen over dividend en winst.

Zie ook pagina 7

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden