Belastingparadijzen populair

Nederlandse bedrijven zoeken in groten getale hun heil in landen met 0 procent belasting, via brievenbusfirma's. Shell en ABN Amro zijn kampioen belastingontwijking.

AMSTERDAM - Grote Nederlandse multinationals maken massaal gebruik van brievenbusfirma's in belastingparadijzen als Bermuda, de Bahama's en de Kaaimaneilanden. De ondernemingen hebben in totaal 237 dochterbedrijven gevestigd in één van de negen belastingvrije landen ter wereld. Shell en ABN Amro hebben veruit de meeste postbusfirma's.


Dit blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar de dochterbedrijven van 26 grote Nederlandse multinationals op Bermuda, de Kaaimaneilanden, de Bahama's, Bahrein, de Maldiven, de Britse Maagdeneilanden en de drie Britse Kanaaleilanden. In deze negen landen betalen bedrijven 0 procent belasting over hun winst.


Bermuda is met 81 dochters de populairste fiscale vluchthaven, op de voet gevolgd door de Kaaimaneilanden (66 dochters) en het Britse Kanaaleiland Jersey (37) . Het grootste Nederlandse bedrijf, Shell, heeft in zes belastingvrije landen in totaal 85 dochterbedrijven. ABN Amro zit met 54 dochters in vijf landen en oliehandelaar Vitol heeft 17 bedrijven in eveneens vijf landen.


De meeste ondernemingen zijn spaarzaam met informatie over hun activiteiten in de fiscale oases. Oliebedrijf Vitol en bodemonderzoeker Fugro geven helemaal geen antwoord.


ABN Amro geeft meer details. Volgens de staatsbank gaat het om bedrijven opgezet voor internationale klanten, onder meer in verband met speciale beleggingsfondsen en scheepvaartconstructies. ABN Amro benadrukt, net als de andere bedrijven, dat geen sprake is van belastingontduiking.


Soms zijn de bedrijven ook daadwerkelijk actief op deze eilanden. Heineken heeft bijvoorbeeld een brouwerij op de Bahama's en Boskalis onderhoudt daar de haven. Andere multinationals, waaronder Akzo Nobel, Philips en Unilever, laten in een reactie weten dat ze juist bezig zijn hun holdings in belastingparadijzen te liquideren.


Van de 26 onderzochte bedrijven hebben alleen TomTom, PostNL en Wolters Kluwer geen dochterbedrijven in één van de belastingvrije landen. Navigatiebedrijf TomTom heeft wel twee dochters op Cyprus.


Shell wil geen details kwijt over haar belastingroutes. Het bedrijf zegt dat het desgevraagd alle informatie verstrekt aan de belastingautoriteiten in de betreffende landen. Het energiebedrijf meent bovendien dat de Kaaimaneilanden en Bermuda volgens een richtlijn van de OESO geen belastingparadijzen zijn.


Deze richtlijn is internationaal omstreden. Als een land minimaal zes belastingverdragen heeft gesloten met andere landen is het volgens de OESO al geen belastingparadijs meer.


Hoogleraar fiscale economie Peter Kavelaars heeft weinig op met dit woordenspel. Volgens hem zijn de negen landen zonder winstbelasting wel degelijk paradijzen. 'Als je met Nederlandse maatstaven naar de tarieven kijkt, is een winstbelasting van minimaal 10 procent wel noodzakelijk.'


Als een land van de kwalificatie af wil, moet het twee belangrijke zaken regelen, vindt Kavelaars. De belastingdruk voor bedrijven, via vennootschapsbelasting of andere heffingen, moet minimaal 20 procent bedragen. Bovendien moeten landen transparant zijn over hun informatie en geen bankgeheim kennen. Bedrijven zouden de jaarrekening moeten deponeren.


'Multinationals moeten veel transparanter zijn in de betaling van belastingen', zegt ook Mark van Dorp van Somo, een organisatie die ijvert voor een rechtvaardiger belastingsysteem. 'Maar bedrijven verschuilen zich achter de gebrekkige lokale en internationale regelgeving.'


Het onderzoek naar de postbus- bv's van Nederlandse bedrijven is gebaseerd op de informatie die te vinden is bij de Kamers van Koophandel van negen landen. In deze landen geldt een belastingtarief van 0 procent. Op Vanuatu in de Stille Oceaan geldt ook het 0-tarief, maar zijn geen Nederlandse bedrijven aangetroffen. Door gebruik te maken van een overkoepelende internationale database konden ook enkele dochterbedrijven worden achterhaald met een afwijkende bedrijfsnaam.


Het onderzoek is uitgevoerd door Sybren Kooistra.


Speurtocht


pagina's 24 en 25


pagina 33

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.