Belastingontwijking als daad van politiek verzet

Nu de eerste onthullingen over vermogensverstoppers, eigendomsstructuurverhullers en belastingontwijkers uit de Panama Papers ruim een week oud zijn, komen de apologeten voorzichtig uit hun holletjes gekropen. Weinig substantie, veel kinnesinne van de mensen met weinig jegens de mensen met iets meer, luidt samengevat hun boodschap.

Het is 'een hetze', schrijft een lezer van het Financieele Dagblad aan de krant. 'Van de have-nots tegen de haves.' Want zeg nou zelf, iederéén probeert toch zo min mogelijk belasting af te dragen. Neem al die stakkers die in een afzichtelijke hybride automobiel rijden, enkel vanwege de belastingvoordeeltjes. Kunnen er ook niets aan doen dat ze in kwijlende, kwispelende, van opwinding zachtjes jankende wezens veranderen zodra je ze de mogelijkheid van een paar centen besparing voorhoudt. Zo bezien zijn de bewandelaars van de Panamaroute willoze slachtoffers van de omstandigheid dat het nu eenmaal kán.

Een andere FD-lezer schuwt in zijn schrijven aan de krant de grote historische vergelijking niet: 'De geschiedenis herhaalt zich: De Franse revolutie liet het 'volk' de aristocratie naar de guillotine sleuren: alleen omdat ze bezit hadden.' Ik meen me te herinneren dat er tijdens die revolutie iets meer aan de hand dan het enkelvoudige feit dat de aristocratie wat meer bezit had dan 'het volk' - en als de Panama Papers iets duidelijk maken, is het hoeveel privileges nog altijd zijn voorbehouden aan de groepen in de maatschappij die doorgaans toch al uitstekend verzorgd zijn.

Door de woorden van de bezorgde ingezondenbrievenschrijvers schemert de weerzin heen; voor je het weet heb je een referendum aan je broek van haveloze tokkies die uit zijn op je zuurverdiende bezit.

In NRC Handelsblad schrijft een voormalig hoofdambtenaar van het ministerie van Financiën dat hij alle breed geëtaleerde morele verontwaardiging een beetje onzinnig vindt, of in elk geval weinig relevant. Verontwaardiging, grote woorden bezigen over 'hebzucht' en 'winstbejag': allemaal moralisme - en dat is niet positief bedoeld. Er wordt immers al meer dan genoeg belasting opgehaald om de 'primaire gemeenschappelijke voorzieningen' te bekostigen, beargumenteert hij. Belastingheffing is nu veel meer 'een instrument van politieke keuzes waar verschillend over kan worden gedacht. Het eenduidige begrip van belasting als dienstbaar aan de gemeenschap is daardoor verbleekt.'

Het is een interessante opvatting, zeker voor een oud-hoofdambtenaar van het ministerie van Financiën. Volgens deze redenering is belastingontwijking of -ontduiking geen daad die getuigt van treurige benepenheid en egoïstisch free-ridergedrag, maar een daad van politiek verzet. Ook een soort referendum, zeg maar, waarbij dat deel van burgers en bedrijfsleven dat het zich kan permitteren stemt door middel van verplaatsing van vermogen.

Eric Wiebes heeft niet zo veel met dit soort goedpraterij. Wie nog steeds geld verstopt houdt voor de fiscus in verre buitenlanden, wordt ongenadig aangepakt, dreigde hij gisteren. Met boetes die kunnen oplopen tot 300 procent van het oorspronkelijke bedrag. De Belastingdienst staat te springen om te beginnen met grasduinen in de data van de Panama Papers. Daarbovenop komt er vanaf 2017 uitwisseling van gegevens met honderd landen. 'Iedereen gaat onherroepelijk tegen de lamp lopen', aldus Wiebes.

Alle media maten de dreigementen breed uit, als trouwe megafoon van het gezag. Maar de Panama Papers maken nog iets duidelijk: na elke sluiting van een belastingroute gaan er drie nieuwe open.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden