Belastingmedewerker verdacht in Groningse DigiD-zaak

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER ANA VAN ES

GRONINGEN - Een medewerker van de Belastingdienst is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij fraude met DigiD-wachtwoorden. Het betreft de achtste aanhouding in een strafzaak waarin al maanden onderzoek wordt gedaan.

De 54-jarige belastingmedewerker uit het Groningse dorp Westerlee is aangehouden samen met een 53-jarige vrouw uit Westerlee en een 27-jarige man uit Winschoten. Het Openbaar Ministerie (OM) wil zolang het onderzoek loopt geen mededelingen doen.

Circa zeventig studenten in de stad Groningen deden vanaf november 2013 aangifte van fraude met hun DigiD-wachtwoorden. De verdachten zouden op hun naam toeslagen en uitkeringen hebben aangevraagd om het geld weg te sluizen naar het buitenland.

De overheid verstrekt DigiD-inlogcodes aan burgers zodat zij hun toeslagen en belastingaangiften kunnen beheren. Bij DigiD-fraude verschaffen criminelen zich toegang tot deze gegevens. De rechtmatige houders van die data worden vervolgens geconfronteerd met leeggeplunderde rekeningen en hoge naheffingen van de Belastingdienst. De Groningse zaak vertoont overeenkomsten met een fraudezaak in Amsterdam-Zuidoost, die eind 2013 aan het licht kwamen.

Het onderzoek in de Groningse DigiD-zaak verloopt moeizaam, bleek vorige week tijdens een pro-formazitting bij de rechtbank in Assen. Het OM vermoedt dat er een criminele organisatie achter de fraude zit. Het lukt echter niet om zicht te krijgen op de leiders daarvan. De verdachten die tot dusver zijn aangehouden, hielden zich alleen bezig met het wegsluizen van gestolen geld. Ook is niet duidelijk hoe de DigiD-wachtwoorden zijn bemachtigd.

Vijf van de acht verdachten zijn alweer op vrije voeten. Een van hen, de Roemeense Stefan A., werd vorige week door de rechtbank vrijgelaten omdat hij volgens de officier van justitie een 'relatief ondergeschikte rol' speelt. Hij had slechts bankpasjes op zak die toegang gaven tot de rekeningen waarop gestolen geld stond.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden