Update

'Belastingen omhoog als alternatief voor omstreden zorgpremieplan'

De alternatieve plannen die het kabinet heeft bedacht voor de omstreden plannen met de zorgpremies, liggen op straat. Het nieuwe kabinet wil de belastingen nu verhogen, in plaats van verlagen.

Premier Mark Rutte verlaat het ministerie van Algemene Zaken. De VVD en de PvdA hebben opnieuw overlegd over de oplossing van de problemen rond de zorgpremie.Beeld ANP

Ingewijden bevestigen het nieuws dat RTL Nieuws en De Telegraaf vanavond brachten dat ambtenaren varianten hebben aangedragen waarbij de belastingtarieven in de tweede en derde schijf worden verhoogd in plaats van verlaagd en de beloofde verlaging van de hoogste schijf niet doorgaat.

Het geld dat dit oplevert, kan worden teruggesluisd naar de lagere inkomens via bijvoorbeeld een verhoging van de arbeidskorting voor werkenden of de algemene heffingskorting, een belastingkorting voor iedereen.

Nivellerend effect
Voor hogere inkomens zou de arbeidskorting verdwijnen. Dit zou het nivellerend effect hebben dat de PvdA wenst. Het Centraal Planbureau rekent in het weekend de inkomensgevolgen uit van de alternatieven. Maandag bekijken de partijen of de aanpassingen door de beugel kunnen. Hoe laat en waar dit gebeurt, is nog niet duidelijk.

Dinsdag is het debat over de regeringsverklaring in de Tweede Kamer. Dan moet helder zijn op welke manier het regeerakkoord wordt aangepast.

Omstreden
De omstreden plannen voor het inkomensafhankelijk maken van de zorgpremies gaan definitief niet door. De maatregel zou leiden tot fors koopkrachtverlies voor veel middengroepen. Vooral de VVD kon hier niet mee leven. PvdA-leider Diederik Samsom liet vanmiddag weten dat een oplossing niet lang meer op zich zal laten wachten. Een probleem voor de VVD, is nu ook een probleem voor de PvdA, verklaarde hij eerder. Maar hij wil eerst alle berekeningen en rekensommen op tafel voor er een besluit wordt genomen. De PvdA-leider zei dat er genoeg opties zijn om de problemen op te lossen.

Uitgangspunten
VVD-fractieleider Halbe Zijlstra onderstreepte dat niet zal worden getornd aan de uitgangspunten van het regeerakkoord. Dat betekent dat de economie gestimuleerd wordt en de overheidsfinanciën op orde worden gebracht. Ook het nivelleren van de inkomstenverschillen blijft een uitgangspunt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden