BELASTINGEN EN PREMIES 1996: Paarse gulheid leidt tot bittere teleurstellingen

VOLGEND jaar deelt het kabinet de laatste paarse cadeautjes uit. Het tweede en laatste deel van de in het regerakkoord beloofde lastenverlichting van 9 miljard gaat weliswaar voor het grootste deel naar het bedrijfsleven, maar ook de belastingbetalers pikken een graantje mee....

NICO GOEBERT

Dat ligt nu eens niet aan het kabinet, maar aan de Eerste Kamer. De senaat kwam dit jaar niet meer toe aan de behandeling van het wetsontwerp over de privatisering van de Ziektewet. Dat betekent dat werknemers in ieder geval in januari nog steeds de premie Ziektewet moeten betalen, gemiddeld 1 procent: voor de laagste inkomens een wereld van verschil.

In januari gaat een minimumloner er nog bijna negen gulden op achteruit. Als de Eerste Kamer het wetsontwerp begin volgend jaar alsnog behandelt, kan de nieuwe wet misschien al op 1 februari ingaan en dan krijgt de minimuloner er opeens bijna zeven gulden bij in de maand. Maar zelfs dat steekt schril af bij de meevaller van meer dan 100 gulden per maand voor de inkomens van ruim boven een ton. Volgend jaar worden de inkomensverschillen dus opnieuw groter.

Dat blijkt uit de berekeningen van CMG Personeelssystemen in Amstelveen dat maandelijks 350 duizend salarisspecificaties berekent. 'De achteruitgang van de laagste inkomens heeft mij ook enigszins verrast', zegt Bas Ossewaarde van CMG. 'Maar dat is meer emotioneel. De fiscale wijzigingen hebben aan de bovenkant gewoon wat meer effect.' Minister Melkert voorzag dat al op de derde Dinsdag van september, maar vond toen dat de achteruitgang van de minima binnen acceptabele marges van de beloofde evenwichtige inkomensverdeling viel.

De netto-verschillen op het loonstrookje van december en dat van januari zijn het gevolg van hogere belastingvrije bedragen, een geringe verlaging van het tarief in de eerste belastingschijf, een forse verlenging van de tweede schijf en een verlaging van de overhevelingstoeslag.

De wijzigingen in de loon- en inkomstenbelasting leiden tot een hoger netto-salaris, maar de laatste verandering die CMG in de berekening van het netto-salaris heeft meegenomen, levert juist een nadeel op. Dat is de verlaging van de overhevelingstoeslag. Deze toeslag heeft een tijdelijk karakter en had eigenlijk volgend jaar al verdwenen moeten zijn. Dat gaat nu in 1998 gebeuren. Volgend jaar daalt de toeslag met 1,75 procent tot 10 procent. Alleen de iets hogere inkomens merken daar wat van. De ingreep in de overhevelingstoeslag verhindert niet dat de hogere inkomens aanzienlijk meer profiteren van de fiscale lastenverlichting dan de lagere. Uit de CMG-berekeningen blijkt dat de voordelen zeer ongelijkmatig uitpakken. Een werknemer met een salaris van 4.000 gulden gaat er per maand nog bijna 2 gulden (0,07 procent) op achteruit, maar zijn collega die bruto duizend gulden meer verdient, krijgt bijna 55 gulden (1,64 procent) meer. Daarna valt de meevaller terug tot bijna 34 gulden bij een salaris van zevenduizend gulden om daarna weer op te lopen tot iets minder dan 95 gulden (1,23 procent) voor veelverdieners met 15 duizend gulden per maand.

Maar in de berekeningen van CMG is geen rekening gehouden met de ziektekostenpremies. Het ziet er naar uit dat de verzekeraars deze premies op 1 januari fors zullen verhogen. Het is lang niet uitgesloten dat het eerste salarisstrookje volgend jaar, ondanks alle paarse cadeautjes, een bittere teleurstelling wordt.

Nico Goebert

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden