NIEUWSbelastingdienst

Belastingdienst verdoezelde bestaan zwarte lijst van mogelijke fraudeurs

De Belastingdienst heeft geprobeerd te voorkomen dat het bestaan van een interne ‘zwarte lijst’ openbaar zou worden. Op de lijst zouden namen staan van mogelijke fraudeurs. Ambtenaren van de dienst lakten een cruciale alinea zwart in documenten die ze op grond van de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) aan journalisten moesten verstrekken.

Yvonne Hofs
Staatssecretaris Alexandra van Huffelen tijdens een algemeen overleg in de Tweede Kamer over de Belastingdienst. Beeld ANP
Staatssecretaris Alexandra van Huffelen tijdens een algemeen overleg in de Tweede Kamer over de Belastingdienst.Beeld ANP

Staatssecretaris Hans Vijlbrief onthulde dit woensdag tijdens een Tweede Kamerdebat. Zaterdag brachten Trouw en RTL Nieuws naar buiten dat de Belastingdienst al minstens vijf jaar een soort zwarte lijst bijhoudt van burgers en bedrijven waarover fraudesignalen waren binnengekomen. Deze geheimgehouden Fraude Signalering Voorziening (FSV) zou de namen van 180 duizend fraudeverdachten bevatten.

Pijnlijk voor de staatssecretaris, want de Tweede Kamer heeft vorig jaar herhaaldelijk gevraagd of de Belastingdienst over zulke zwarte lijsten beschikte. De Kamerleden vroegen ernaar in verband met de kinderopvangtoeslagenaffaire. De vorige staatssecretaris van Financiën, Menno Snel, beantwoordde deze vraag keer op keer ontkennend: de Belastingdienst deed niet aan zwarte lijsten.

Maandag bekende Vijlbrief in een Kamerbrief dat FSV wel degelijk zo’n zwarte lijst is. Dat was ook voor hem een onaangename verrassing, zei hij in de Tweede Kamer. ‘Ik voelde me naar toen ik dit ontdekte. Dan druk ik me diplomatiek uit, want ‘naar’ is niet het woord dat ik thuis zou gebruiken.’ Vijlbrief sprak van ‘een heel lelijk lijk in de kast’. Vijlbrief heeft de FSV vorige week buiten gebruik gesteld, maar dit had al veel eerder moeten gebeuren, erkende hij ook.

Zwartgelakte alinea

Hij en zijn ambtgenoot Alexandra van Huffelen constateerden vervolgens dat belastingambtenaren een cruciale alinea hebben zwartgelakt in de documenten die RTL en Trouw hadden ‘gewobt’ bij de Belastingdienst. In de onleesbaar gemaakte tekst staat dat ‘het karakter van sommige verwerkingsvormen binnen FSV als profilering inclusief ‘zwarte lijst’-achtige effecten kunnen gelden’.

De Belastingdienst rechtvaardigde het onleesbaar maken van deze gevoelige informatie met een beroep op Artikel 68 van de Grondwet, waarin wordt bepaald dat ‘persoonlijke beleidsopvattingen’ van ambtenaren niet openbaar gemaakt hoeven te worden. Die regel moet garanderen dat ambtenaren te allen tijde intern kritiek durven te leveren, omdat ze niet bang hoeven te zijn dat die kritiek openbaar wordt en de minister of staatssecretaris in verlegenheid brengt.

Alleen is de zwart gelakte zinsnede over de FSV helemaal geen persoonlijke beleidsopvatting, oordeelden Vijlbrief en Van Huffelen na lezing van het ongecensureerde document. Het staatssecretarissenduo besloot daarom de ongelakte versie naar de Tweede Kamer te sturen. Artikel 68 is hier blijkbaar door de Belastingdienst misbruikt om een onwelgevallig feit weg te moffelen voor de pers, en – als de staatssecretarissen niet hadden ingegrepen – waarschijnlijk ook voor de Tweede Kamer.

Doofpotcultuur

Het voorval is de zoveelste aanwijzing dat de veel bekritiseerde Belastingdienst in de greep is van een doofpotcultuur. De net aangetreden bewindslieden maakten duidelijk dat zij een harde ontgroening achter de rug hebben. Van Huffelen over het toeslagenschandaal: ‘Het is mij nog helderder geworden dat de overheid zich kapot moet schamen.’ Vijlbrief: ‘Ik ben pas vier weken bezig en raak al gefrustreerd. De problemen zijn enorm. Ik ben al een aantal keren héél boos geworden. Het moet gewoon afgelopen zijn met die schandalen.’

Meer over de problemen bij de Belastingdienst

Na de kindertoeslag-affaire zou alles beter worden, maar nu is de Belastingdienst weer betrapt op het bijhouden van een zwarte lijst.

Premier Rutte ging in januari het gesprek aan met honderden ouders die door de Belastingdienst zijn gedupeerd. Pasklare oplossingen kon de premier hun niet bieden.

Alexandra van Huffelen, voorheen directeur van het Amsterdamse vervoerbedrijf GVB, moet op het ministerie van Financiën de toeslagenaffaire doen vergeten.

D66'er Hans Vijlbrief moet het gaan doen: de haperende Belastingdienst weer op de rails krijgen. Hij gold als een van de invloedrijkste ambtenaren in Brussel, maar kon geen ‘nee’ zeggen tegen het verzoek van zijn partij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden