nieuws

Belastingdienst kampt nog steeds met ernstige technische storing

De Belastingdienst kampt nog steeds met een ernstige technische storing. De problemen begonnen maandag, de eerste dag waarop het mogelijk was om belastingaangifte te doen. Op dit moment beperkt de fiscus noodgedwongen het aantal mensen dat tegelijkertijd aangifte kan doen.

Pepijn de Lange
Het kantoor van de Belastingdienst in Den Haag. De website van de dienst kampt op de eerste ochtend waarop aangifte doen mogelijk is, direct met een storing. Beeld Laurens van Putten / Hollandse Hoogte
Het kantoor van de Belastingdienst in Den Haag. De website van de dienst kampt op de eerste ochtend waarop aangifte doen mogelijk is, direct met een storing.Beeld Laurens van Putten / Hollandse Hoogte

Maandagochtend meldde de Belastingdienst dat het ‘op dit moment erg druk’ was op de website. Rond 7.00 uur werd het digitale loket Mijn Belastingdienst getroffen door een storing. Inloggen was niet altijd mogelijk, aangifte doen daardoor evenmin. Wie al begonnen was met het invullen van zijn financiële gegevens, kan later verdergaan waar hij gebleven was: de ingevulde gegevens zijn bewaard.

De Belastingdienst verwachtte de storing in de loop van maandag verholpen te hebben. Dat blijkt niet gelukt. Volgens een woordvoerder is de Belastingdienst wel op de goede weg om het probleem te verhelpen. ‘Medewerkers werken dag en nacht aan een oplossing.’

Naar de oorzaak van de storing wordt nog gezocht. Dinsdag gaf een woordvoerder aan dat er geen sprake was van overbelasting door drukte of een zogeheten ddos-aanval, een doelgerichte poging om met veel inlogpogingen een website offline te halen.

Ondanks de storing hebben tot woensdagochtend al meer dan 350 duizend mensen succesvol aangifte kunnen doen. Andere ondernemers en particulieren hebben nog tot 1 mei de tijd. Wie voor die datum uitstel aanvraagt, heeft tot 1 september om aangifte te doen.

Regels verruimd

Eerder wees de Belastingdienst er al op dat sommige regels vanwege de coronacrisis dit jaar zijn verruimd. Zo moeten mensen met een betaalpauze in hun hypotheek dit jaar extra opletten. In de coronacrisis kunnen hypotheekverstrekkers met zo’n rente- en aflosonderbreking hun klanten enige ademruimte geven. De niet betaalde hypotheekrente – doorgaans de bekendste aftrekpost – kunnen deze klanten in de meeste gevallen nu niet van hun bruto inkomen aftrekken.

Flexwerkers die vorig jaar een TOFA-uitkering (tijdelijke overbruggingsregeling voor flexibele arbeidskrachten) ontvingen, moeten deze bij hun inkomen optellen. Vooral werknemers met een nul-urencontract, uitzendkrachten en studenten met een bijbaan maakten gebruik van deze regeling. Vermoedelijk zullen zij bij hun belastingaangifte de gegevens al ingevuld zien staan, maar de Belastingdienst vraagt hen dit bedrag goed te controleren.

Ook voor ondernemers die overheidssteun hebben ontvangen, is alertheid geboden. Zzp’ers die net als de rest van Nederland thuis moesten gaan werken, kunnen hun meeste kosten daarvoor niet aftrekken. Koffie en toiletpapier worden onder de privé-uitgaven geschaard. Alleen zakelijke uitgaven als vakliteratuur en zakelijke telefoongesprekken zijn aftrekbaar. Kosten voor gas, water en licht worden slechts in uitzonderlijke gevallen gezien als zakelijke kosten.

Meevallertje

Wel een meevallertje voor ondernemers: het urencriterium is versoepeld. Van maart tot en met september vorig jaar gaat de Belastingdienst ervan uit dat zij ten minste 24 uur per week aan hun onderneming hebben besteed, ook als dit in werkelijkheid minder was. Dit geldt ook voor parttime ondernemers.

Of overheidssteun belastbaar is, verschilt per pakket. Ondernemers die geld ontvingen uit de TOGS (tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren) of de TVGl (tegemoetkoming vaste lasten) moeten deze steun wel opgeven, maar hoeven er geen belasting over te betalen.

NOW-steun (noodmaatregel overbrugging werkgelegenheid) is dan weer wel belastbaar. Ook over een TOZO-uitkering (overbrugging voor zelfstandige ondernemers) wordt inkomstenbelasting geheven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden