Belastingdienst introduceert 'intelligent' teruggavebiljet voor jongeren Parlement en ministerie gaan ook op Internet

Ook de overheid doet mee aan de Internetrage. Steeds meer ministeries openen een eigen homepage, waarop persberichten zijn te lezen en algemene informatie is te krijgen....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

nl/overheid/pdc/parlement.html).

Het ministerie van Financiën en de Belastingdienst scharen zich nu onder de overheidsinstellingen die op Internet te vinden zijn. Ook hier veel algemene informatie, die ook in handboeken, brochures en persberichten te vinden is. Zoals met zoveel Internet-sites wordt het de gebruiker niet meteen duidelijk wat de meerwaarde is van de elektronische informatie. Maar de Belastingdienst probeert er niet zonder succes meer van te maken.

Naar verluidt zijn de bewindslieden Zalm en Vermeend de drijvende krachten achter de Internet-aansluiting van hun ministerie. De twee staan bekend om hun computerverslaving. Zalm heeft bekend op kantoor regelmatig het populaire spelletje Doom te spelen. Vermeend schijnt het wetgevingsproces op zijn eigen PC geautomatiseerd te hebben, zodat het halve departement werkloos is geworden.

De Belastingdienst heeft een pagina voor de jeugdige belastingplichtige gemaakt, waarop een aangiftebiljet te vinden is waarmee belasting teruggevraagd kan worden. De gebruiker wordt stapsgewijs door een rijtje vragen geloodst, en wordt ook gevraagd zijn inkomensgegevens in te vullen. Vervolgens berekent de computer van de Belastingdienst het bedrag waarop gerekend kan worden, en retourneert dat over het net naar de gebruiker.

De uitwisseling van informatie gebeurt anoniem en het 'intelligente biljet' zoals de Belastingdienst de pagina noemt, is dan ook niet een officiële aangifte. Daarvoor moet de jeugdige belastingbetaler gewoon een papieren biljet aanvragen.

Overigens kan de gewone aangifte dit jaar op een floppy gedaan worden, die via de post naar de fiscus gestuurd kan worden.

Staatssecretaris Vermeend heeft op zijn Internet-site ook informatie geplaatst over het Nederlandse belastingklimaat gericht op buitenlandse bedrijven die een vestigingsplaats zoeken in Europa. Het is wervende informatie, bedoeld om bedrijven over de streep te trekken. Mocht het iets opleveren, dan is dat een overtuigend bewijs dat investeren in de digitale snelweg goed is voor de economie. http://www.minfin.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden