Belastingdienst bellen en ex aangeven?

Mijn zoon ( 23 ) woont na een echtscheiding samen met zijn moeder. Na het vwo is hij tweemaal gestopt met een universitaire studie. De laatste jaren studeert hij niet meer, heeft geen werk én geen inkomsten. Zijn moeder is regelmatig in Gambia bij haar twintig jaar jongere vriend. Zij verhuurt kamers in huis via Airbnb. Het is tot een confrontatie gekomen tussen mijn zoon en mij toen ik doorvroeg over zijn financiële situatie en zijn bezigheden met handel in cannabisolie. Zal ik de belastingdienstkliklijn bellen over de hotelinkomsten van zijn moeder, om de situatie open te breken? Naam bij de redactie bekend.

Niet klikken

Niet zijn moeder verklikken. Dit verslechtert uw relatie met uw zoon. Dat zijn moeder het huis verhuurt, heeft niets te maken met het stoppen van een opleiding. Uw zoon doet niet niets, hij handelt in cannabisolie, hij heeft dus een handelsgeest. Stimuleer deze. In plaats van een doodlopende weg in te slaan door verklikken, kunt u beter de band met uw zoon proberen te versterken. Hij heeft gezien zijn opleidingsniveau de capaciteiten om deze waarschijnlijk illegale handel om te zetten naar een legitieme bron van inkomsten. Bouw aan jullie vertrouwen in elkaar.

Anne Klein Entink (26) en Niels de Hoog (37), Nijmegen

Redelijkheid

Uw vrouw met haar 'twintig jaar jongere vriend': haar treft u met belastingklikkerij, niet uw zoon. Hij is ondernemer, zo te zien. Dat zijn branche u niet bevalt, daar hebt u gelijk in. Maar een volwassen zoon van 23 vertel je niet veel nieuws vrees ik. Misschien kunt u met uw ex in redelijkheid overleggen wat te doen. Ik zou hulp zoeken om daarbij een juiste toon te vinden. Daar bent u zo te zien niet sterk in.

Hans Bergmans (69), Bilthoven

Nooit slecht spreken

U kunt zich afvragen waarom hij en u botsen als u over zijn financiële situatie begint, maar wellicht snapt u ook wel dat hij vastzit in een fuik en geen uitweg meer weet. Als u echt geïnteresseerd bent in het welzijn van uw zoon zal u het over een andere boeg moeten gooien. U kunt beginnen met hem niet belerend of verwijtend toe te spreken en te vragen hoe het écht met hem gaat, of hij gelukkig is en hoe hij de scheiding heeft verwerkt. Spreek nooit slecht over uw ex; hij zal loyaal blijven aan zijn moeder. Hij zal zich niet direct in de kaart laten lezen, maar als u met een open instelling laat merken dat u van hem houdt en hem graag wilt helpen, maar niet weet hoe, dan is er wellicht een begin. Misschien is professionele hulp gewenst, maar begin daar niet in de eerste gesprekken over; win eerst zijn vertrouwen. En neem de tijd voor uw zoon.

Steven Smits (66), Groningen

Goed geregeld

Lieve meneer. Wat ik u gun: focus op uw eigen toekomst. Uw ex heeft het goed geregeld, misschien ook wel met de fiscus. Uw zoon helpt misschien met de kamers in orde houden en krijgt wellicht van uw ex of van de toeristen betaald, waardoor hij niet met verdovende middelen in zijn bestaan hoeft te voorzien. Misschien heeft uw ex dit wel mede zo geregeld om diezelfde reden. Ik heb het idee dat u jaloers bent en boos. Vergeef haar en hem voor wat u misschien is aangedaan. Dat proces kan jaren duren, maar levert mildheid op en weet u: u straft uzelf met uw boosheid, dus met vergeving komt ook u verder.

Tineke de Jong (62), Amsterdam

Over twee weken:

Hoe maak ik haar drankgebruik bespreekbaar?

Mijn vriendin drinkt graag en in mijn ogen wat te veel. Nu maakte ik me er nooit echt zorgen om. We zijn eind twintig, hebben beiden een baan en geen kinderen. Recentelijk heb ik ontdekt dat ze ook 's ochtends weleens drinkt. Eerst dacht ik dat ik het verkeerd zag, maar nu weet ik het zeker doordat ik erop ben gaan letten. Ze functioneert verder goed, doet haar werk goed en is geliefd bij iedereen. Ook tussen ons vormt het eigenlijk geen probleem. Ik ben bang haar van me weg te duwen als ik het bespreek. Moet ik het bespreken, of moet ik het erbij laten? Naam is bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 18 juli 2016 naar: wzud@volkskrant.nl

Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden