Lezersbrieven

Belastingbetaler verdient beter

Lezers over botox, vluchten en het instorten van een eeuwenoud pand in Den Bosch ('Goeie aktie van Pearl')

Een passagier krijgt een botoxbehandeling op een cruiseschip. Beeld null
Een passagier krijgt een botoxbehandeling op een cruiseschip.

Belastingbetaler verdient beter

Begin jaren zeventig liep tijdens mijn opleiding chirurgie een Indonesische co-assistent stage bij ons. Hij mocht de laatste twee jaren van zijn medische studie op staatskosten in Nederland doen. Daarna zou hij gedurende vijf jaar huisarts worden, verplicht op een voor hem toegewezen plaats op Borneo.

Aan deze staatsregulering moet ik altijd denken wanneer ik lees dat jonge collega's zich vanaf het begin met oneigenlijke luxe-geneeskunde gaan bezighouden, terwijl ze zojuist een dure studie op kosten van de belastingbetaler hebben voltooid (Voorpagina, 29 februari).

Zo erg als in Indonesië hoeft het in ons vrije land niet, maar ik zou het gewenst vinden als pas afgestudeerde artsen zich een minimum aantal jaren met echte geneeskunde moesten bezighouden alvorens zich ooit in het commerciële circuit te kunnen storten.

Het Erasmus MC geeft het verkeerde voorbeeld. De belastingbetaler verdient beter.

Wim van Eesteren, gepensioneerd chirurg, Papekop

Redden is redden

Wat heb ik me vreselijke geërgerd aan het artikel 'Wat heet 'in nood'?' (Ten eerste, 29 februari). Hoe durft u te twijfelen of het nodig was dat de Noorse hulpdiensten op volle sterkte uitrukten om de Nederlanders te redden. Als de Noren besluiten uit te rukken is dat nodig, punt uit.Loes Singeling schrijft in het ingezette stuk dat de kosten van de redding al gauw kan oplopen van duizenden tot tienduizend euro's.De laatste tijd wordt alles berekend in geld, we zijn economische objecten geworden, het menszijn is afgedankt. We mogen de Noorse inzet van politie en reddingsploegen zeer dankbaar zijn, ook al zal het duizenden euro's kosten.

Mimy Derks, Helmond

Eindelijk een Oscar

De 87-jarige componist Ennio Morricone heeft voor het eerst een Oscar voor beste filmmuziek gewonnen. Het feit dat dit nooit eerder is gebeurd bewijst dat alle afgelopen jaren alle jury's ondeskundig of corrupt zijn geweest - vermoedelijk beide.

Charles Boissevain, Leidschendam

Ennio Morricone met zijn Oscar Beeld null
Ennio Morricone met zijn Oscar

Onsportief

Ik wil graag reageren op het artikel over webwinkel Futurumshop (Economie, 27 februari). 'Jij gaat als fanatieke hardloper echt geen schoenen kopen bij Perry, want die zijn niet goed genoeg', zegt Harmen van der Meulen, de man achter Futurum.

Ik werk al dertig jaar als fysiotherapeut, met specialiteit hardloopblessures en knierevalidatie. Voor een hardloopschoen moet je echt niet naar Perry Sport gaan, aldus het artikel. Deze schoen zou voor een fanatieke hardloper niet goed genoeg zijn.

Ik heb een andere ervaring, zeker als fanatieke hardloper. In mijn praktijk heb ik zeer veel schoenen getest, verschillende merken en van verschillende winkels. Mijn conclusie : ook Perry heeft schoenen die goed voldoen, zeker qua prijs-kwaliteitverhouding.

Ik vind het een beetje onsportief om een omvallende winkelketen nu nog negatief te beoordelen. Futurum kan een omzet halen van 24 miljoen met behulp van een klant die een advies en een pasmaat heeft gevonden in een fysieke winkel. De gespecialiseerde fysiotherapeut en de fysieke sportwinkel zouden meer de handen ineen moeten slaan om de uitdaging - concurrentie met de webshop - aan te gaan.

Frans Tjallingii, fysiotherapeut, Nieuw Den Helder

Ik zie angsthazen

Stel je voor dat wij met z'n allen, bij monde van onze premier, zouden verklaren dat Nederland géén steun geeft aan een Amerikaanse president die van plan is het Midden-Oosten te bombarderen, weer volop mensen te gaan martelen en het land te ommuren. Dan moge het duidelijk zijn dat we hem totaal niet serieus nemen en dat Amerika wereldwijd een figuur slaat met Trump als president. Waarom ze naar ons zouden luisteren? Omdat geen enkel ander land het roept, maar iedereen het denkt. Omdat we keihard breken met de traditie dat overheden zich niet mengen in de binnenlandse politiek van anderen mogendheden. Trump zal ons de wind van voren geven, maar we zullen ook lof oogsten. Buitenlandse politici zullen zich aansluiten. We moeten weer het voortouw durven nemen.

We waren de eerste met zinnige wetgeving rondom het homohuwelijk, euthanasie, en marihuana. Cd's, dvd's, wifi, bluetooth, allemaal bedacht in Nederland. En het lijstje gaat door tot diep in de geschiedenis, tot en met het stichten van de stad New York. 'We are The Netherlands. We lead the world!', zouden we tegen Trump moeten zeggen.

Maar ik zie alleen maar politiek correcte angsthazen of een schreeuwlelijke populist. Wie steekt zijn nek uit om te voorkomen dat we straks zitten opgescheept met een rampzalige Amerikaanse buitenlandse politiek?

Johannes Hogebrink (39), beeldend kunstenaar, Amsterdam

De goden verzoeken

Vrijdagavond rond 23 uur stort een eeuwenoud pand in elkaar aan de Markt in Den Bosch (Ten Eerste, 29 februari) waar kort daarvoor bouwvakkers van Pearl aan het werk waren geweest. Toevallig was ik daar toen aanwezig. Naast mij een groepje jolige en half beschonken studenten. Jaarclub 'Sowieso'.

De scherpzinnig grappen volgden elkaar snel op: 'Open monumenten. Daag!' en 'de citymarketing van gemeente vormt een gat in de markt'. Tenslotte: 'Goeie actie van Pearl'. Het ingestorte pand en de beschadigde belendende percelen zouden onderdeel uitmaken van de lichtshow Jeroen Bosch ter plekke. Naar verluidt zou deze lichtshow eindigen met het virtueel instorten van deze panden. Dat is de goden verzoeken. Vijf eeuwen na zijn sterfdag is de diabolische magie van Jeroen Bosch nog altijd niet uitgewerkt.

Johan F. Bil, Oosterhout (NB)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden