Belastingbetaler gaf al zeker drie keer voor Haïti

ACHTERGROND..

Amsterdam/Den Haag Wellicht helpt het burgers die zich schuldig voelen dat ze zelf geen geld overmaakten voor noodhulp aan Haïti: ten minste drie overheden deden dat wel, uit hun naam.

Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) verdubbelde donderdagavond de giften die binnenkwamen op giro 555. Zo werd 41,5 miljoen opeens 83 miljoen euro.

Maar die giften kwamen niet alleen van burgers. Enkele miljoenen kwamen van lagere overheden; gemeenten en provincies. Voor zover bekend hebben de waterschappen, de vierde bestuurslaag, geen donatie gedaan.

De verdubbelingsactie door de rijksoverheid leidt er wel toe dat per saldo een gift met belastinggeld door de ene overheid vermeerderd is met belastinggeld door de andere overheid. Veel Nederlandse burgers hebben dus driemaal bijgedragen middels hun belastinggeld: via hun stad, hun provincie en door de verdubbeling van Koenders. Daar komt bij dat de Europese Commissie heeft besloten namens alle Europeanen nog eens 420 miljoen euro beschikbaar te stellen voor Haïti. Ook als Europeaan heeft iedere belastingplichtige Nederlander dus nog een bescheiden bijdrage geleverd.

Op vragen van journalisten na de ministerraad antwoordde minister Koenders geen probleem te zien in het geschuif met belastinggeld tussen de verschillende overheden. ‘Het is de eigen politieke verantwoordelijkheid van gemeenten en provincies.’ Voor de burger is het onderscheid tussen de bestuurslagen, met ieder hun eigen verantwoordelijkheden en eigen budgetten, duidelijk genoeg, meent de minister.

‘We hadden besloten geen onderscheid te maken tussen publieke en private giften’, aldus Koenders. ‘Je kunt het wel allemaal heel gecompliceerd maken, maar daar schiet niemand iets mee op. Zo is het de beste methode.’

Volgens nestor Dirk van Dijk van Provinciale Staten Overijssel is de bijdrage van zijn provincie – 555 duizend euro – zeer wel te verantwoorden. ‘Vanuit financieel oogpunt is het niet onverantwoord op een totale begroting van 700 miljoen euro. Bovendien moet je het relateren aan de situatie op Haïti. Het blijft een druppel op een gloeiende plaat. Dan moet je geen spijkers op laag water zoeken.’

De formele besluitvorming vindt volgende week plaats, wel hebben alle fractievoorzitters hun steun toegezegd. Van Dijk: ‘We wilden tempo maken omdat Koenders maar tot donderdag het bedrag zou verdubbelen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden