Belastingafdracht bedrijven onduidelijk

Beursgenoteerde bedrijven rapporteren niet duidelijk in welke landen ze belasting afdragen. Slechts vier van de zeventig bedrijven vermeldden in het jaarverslag van 2012 volledig hoeveel belasting ze in welk land betaalden.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER LISETTE VAN ENGELEN

AMSTERDAM - Dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO). Deze country by country reporting moet transparanter worden om belastingontduiking te voorkomen, vindt VBDO.

'Belastingontwijking heeft grote economische gevolgen', zegt Giuseppe van der Helm, directeur van VBDO. 'Veel ontwikkelingslanden kunnen zich daardoor niet ontwikkelen, maar ook in de EU laten we miljarden liggen aan ontdoken belasting. En dat terwijl we ons suf bezuinigen.' VBDO wil bedrijven bewust maken van de gevolgen van belastingontduiking. 'Het bestuur van een bedrijf houdt zich vaak niet bezig met belasting. Het wordt uitbesteed aan een fiscalist die binnen de mogelijkheden van de wet zo weinig mogelijk betaalt. We willen de besturen ertoe aanzetten weer te denken over wat ethisch verantwoord is.'

De vier bedrijven die volledig rapporteren over de belastingen zijn supermarktonderneming Sligro, papierproducent Crown van Gelder, vastgoedfonds Corio en biotechbedrijf Pharming. Van deze bedrijven is alleen Corio in het buitenland actief.

Ingrid Prins, relatiemanager bij het vastgoedfonds, zegt dat het toevallig is dat het bedrijf goed scoort. Volgens de boekhoudregels voor beursgenoteerde fondsen moet de afgedragen belasting namelijk opgedeeld worden in segmenten. Bij Corio is de rapportage toevallig opgedeeld in landen.

Van de grote internationale ondernemingen doet Shell het relatief erg goed. De multinational was niet helemaal transparant, maar rapporteerde wel gedeeltelijk over de belastingverdeling. Gerenommeerde bedrijven zoals KPN, Philips, KLM, Randstad en ING komen slecht uit het onderzoek. Van hen is niet bekend hoe de belastingafdracht over verschillende landen is verdeeld. Ook Heineken heeft in het jaarverslag van 2012 de belastingafdracht niet gespecificeerd. 'Heineken moet in meer dan zeventig landen belasting betalen. We rapporteren niet hoeveel we per land betalen omdat het heel veel werk is en niet is vereist,' zegt woordvoerder John-Paul Schuirink van Heineken.

Heineken is niet het enige bedrijf dat niet van plan is de belasting in de toekomst wel uit te splitsen. Ook grote bedrijven als Beter Bed, DSM en Reed Elsevier lijken niet transparanter te willen worden. Bedrijven vinden het te veel werk of menen dat de informatie concurrentiegevoelig is. Schuirink: 'Als er ooit een wet komt die het voorschrijft, zullen we het zeker gaan doen. Boekhoudkundig is het een te grote opgave om op vrijwillige basis anders te gaan rapporteren.'

Enkele beursgenoteerde bedrijven hebben wel aangekondigd vanaf 2013 meer openheid te geven. Ingenieursbureau Grontmij, mediabedrijf TMG en vastgoedfonds Wereldhave zullen hun belastingafdracht per land uitsplitsen, tot genoegen van VBDO-directeur van der Helm is. Hij constateert dat de dialoog met bedrijven een aantal bedrijven ertoe aanzet hun rapportages te verbeteren.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden