Belastingaanslag voor emigranten vertraagd

De belastingheffing voor ondernemers die om fiscale redenen naar het buitenland vertrekken, loopt door technische problemen bij de Belastingdienst grote vertraging op....

Van onze verslaggever Ferry Haan

De heffing voor deze groep ondernemers bestaat al sinds 1997 en is juist bedacht om emigratie uit belastingtechnische overwegingen onaantrekkelijk te maken. Zolang het systeem niet werkt, doet de Belastingdienst dringende zaken handmatig af. De rest van de honderden belastingaanslagen per jaar blijft liggen.

Sinds 1997 krijgen ondernemers die naar het buitenland vertrekken, een 'conserverende' aanslag van de Nederlandse belastingdienst. Als de ondernemer in het buitenland binnen vijf jaar zijn aandelen verkoopt, is hij Nederland 25 procent van zijn vermogenswinst schuldig. Na vijf jaar vervalt deze verplichting.

Vanwege het nieuwe belastingsysteem dat dit jaar van kracht is geworden, heeft de Belastingdienst problemen met de technische capaciteit. De Belastingdienst geeft daarom voorrang aan de voorlopige-teruggaaffloppy die door burgers voor 1 december opgestuurd moet worden. Daarna is de inkomstenbelasting het belangrijkst. De aanslag voor de emigrerende ondernemers staat onderaan op de lijst, zo meldt een voorlichtster. De Belastingdienst heeft drie jaar na de aangifte nog het recht om een aanslag in te dienen.

Belastinghoogleraar Brandsma van Universiteit Nijenrode noemt de handelswijze van de belastingdienst niet netjes. Volgens hem hebben emigrerende burgers extra recht op snelle zekerheid, omdat het onwaarschijnlijk is dat de Belastingdienst ze ooit nog terugziet.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden