Belastingaangifte doen? Vul dan meteen in of u organen wil doneren

Tonie Mudde
null Beeld ANP
Beeld ANP

Nederland scoort meestal goed in internationale ranglijsten, maar als het aankomt op orgaandonatie sukkelen we in de Europese achterhoede. Kroatië, Spanje, België, Portugal, Frankrijk, Slovenië, Oostenrijk, Hongarije, Tsjechië, Finland, Italië; allemaal oogsten ze per miljoen inwoners aanzienlijk meer organen bij hun doden. Een belangrijk onderdeel van het succes in die landen is een opt-out systeem. Mensen staan dan geregistreerd als donor, tenzij ze aangeven dit niet te willen.

13 februari stemt de eerste Kamer of Nederland ook overstapt op zo'n systeem. Het belooft een spannende stemming te worden, voor- en tegenstanders buitelen over elkaar heen. Naast de principiële discussie, spelen er ook een boel praktische zaken.

Zo hield TNS-NIPO in opdracht van de transplantatiestichting ooit een peiling met een intrigerende uitkomst. 6 op de 10 ondervraagden antwoordt 'ja' op de vraag of ze hun wensen over orgaandonatie al geregistreerd hebben. Gek, want in het donorregister heeft slechts 4 op de 10 zijn wensen kenbaar gemaakt.

Maf idee: er lopen misschien wel hordes mensen rond die denken dat ze orgaandonor zijn, terwijl in werkelijkheid 't formuliertje thuis op een prikbord hangt onder een stapel andere papieren.

Belastingaangifte

Er waren de afgelopen jaren diverse campagnes om mensen aan te moedigen hun keuze over orgaandonatie duidelijk te maken, maar écht laagdrempelig is het nooit geworden.

Binnenkort vult Nederland weer massaal online de belastingaangifte in. Idee: werp dan meteen de vraag op, terwijl mensen toch al zijn ingelogd met hun digiD.

U heeft nog niet vastgelegd of u uw organen na uw dood wilt doneren. Wilt u orgaandonor worden? Klik hier. Wilt u geen organen doneren en deze mededeling nooit meer zien? Klik hier. Wilt u nu niet kiezen en volgend jaar weer een herinnering ontvangen? Klik hier.

Om nog meer mensen te bereiken, kun je de vraag daarnaast stellen bij het verlengen van paspoort of rijbewijs. Ook als we zo'n opt-out systeem invoeren wordt de informatievoorziening cruciaal, zodat zoveel mogelijk mensen weten dat ze vanaf nu geregistreerd staan als orgaandonor, maar dit wel zeer laagdrempelig weer ongedaan kunnen maken.

Trouwens, voor wie 'nee' klikt: wat mij betreft kom je dan onderaan de wachtlijst mocht je zélf ooit een orgaan nodig hebben. Lijkt me wel zo eerlijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden