Belasting reiskostenvergoeding: Flevoland hardst getroffen

Hoewel vier van de vijf partijen er alweer (gedeeltelijk) hun handen van af willen trekken, staat in het Lenteakkoord dat de onbelaste reiskostenvergoeding per 1 januari wordt afgeschaft. Dit zou een groot deel van de beroepsbevolking raken.

Nederland is een forensenland: ruim 3,7 miljoen Nederlanders reizen per auto, trein, bus, tram of metro naar hun werk. Voor veel werknemers dreigt een inkomensachteruitgang als dit onderdeel van het Lenteakkoord wordt doorgevoerd.

Volgens de ANWB worden autorijdende Flevolanders het hardst getroffen. Gemiddeld woont de Nederlandse forens die met de auto reist ruim 23 kilometer van het werk. In Flevoland loopt dat gemiddelde op tot 30,8 kilometer. Afhankelijk van het inkomen kan deze maatregel de in Flevoland woonachtige forens 1.300 euro per jaar kosten, zegt de ANWB. De overheid ziet graag meer mensen naar Flevoland verhuizen (Almere moet de vierde stad van het land worden) maar het werk verhuist niet navenant mee. Na jaren van soebatten is onlangs een begin gemaakt met de verbreding van de A6, A1 en A9 om inwoners van Flevoland sneller naar hun werk te krijgen. Voorlopig dreigt nog dit beeld: langdurig in de file staan en daar zelf voor betalen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden