Belasting op arbeid in EU omlaag

De belasting op arbeid in de Europese Unie kan verder omlaag. De Europese Commissie heeft een aantal lidstaten - Duitsland, Frankrijk, België en de Scandinavische landen - opgeroepen meer initiatieven te ontwikkelen....

Van onze correspondent

Volgens Europees Commissaris Diamantopoulou van Werkgelegenheid wordt er tot dusver te weinig vooruitgang geboekt met lastenvermindering. Bovendien lopen de verlagingen per lidstaat sterk uiteen. In vergelijking met de Verenigde Staten is het gemiddelde belastingspercentage op arbeid in Europa 15 procent hoger.

De aanbeveling maakt deel uit van een woensdag gepresenteerd pakket met richtsnoeren voor de ontwikkeling van 'kwalitatief hoogwaardige banen voor een kwalitatief hoogwaardige beroepsbevolking'. Weliswaar is de arbeidsparticipatie in de EU gestegen tot 62,2 procent vorig jaar, maar in de VS en Japan wordt al zo'n 75 procent gehaald.

Afgezien van snellere lastenvermindering kunnen de lidstaten volgens de commissaris meer doen om ouderen, vrouwen en jongeren aan een baan te helpen. De afspraak om werklozen binnen één jaar na het verlies van een baan een nieuwe kans te bieden, wordt in de meeste lidstaten niet nagekomen. Het aandringen op lagere lasten komt op een moment dat in diverse lidstaten zulke maatregelen volop in debat zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden