Belasting betalen over je dak
Ondernemen is als roeien of fietsen. De eerste tijd geniet u van de vrijheid en de ruimte. Als u eenmaal goed op weg bent, wordt de ruimte steeds groter. Waar bent u aan begonnen?
Het klinkt leuk om een eigen bedrijf te hebben, maar de praktijk valt soms tegen. U moet opdrachten binnenhalen, rekeningen schrijven en administratie doen. In de vakantie of als u ziek bent, staat alles stil.
Gelukkig kunt u ook ondernemen door in uw vrije tijd een energiebedrijfje te starten. Vanaf 1 juli (mogelijk later) verleent de overheid 15 procent subsidie op de aanschaf van zonnepanelen. De vraag zal groot zijn, zeker omdat zonnepanelen de laatste jaren steeds lucratiever geworden zijn.
Uw centrale draait gewoon verder als u er zelf niet bent. De zon gaat op en schijnt voor niets. Die panelen en de installatie ervan kosten wel geld natuurlijk.
Het voordeel van zonnepanelen is lagere energielasten. Hoe gaat de Belastingdienst met deze inkomsten om? Uw voordeel hoeft u niet op te geven bij de belastingen, ook niet als u na een aantal jaren uw investering heeft terugverdiend.
Als u meer energie opwekt dan u zelf verbruikt, betaalt het energiebedrijf u een vergoeding. Dat moet volgens de wet een 'redelijke vergoeding' zijn. Informeer vooraf hoeveel uw nutsbedrijf vergoedt. Ze betalen niet allemaal evenveel. Het kan lonen om over te stappen naar een andere energieleverancier, of liever energieafnemer.
Wat de panelen aan extra inkomen opleveren, mag u ook in uw eigen zak steken. U moet het bont maken, voordat de fiscus deze opbrengsten als belastbaar inkomen ziet. Dat gebeurt bijvoorbeeld als u het dak van de buren huurt voor extra panelen.
Wie geld leent om de zonnepanelen te financieren, kan de rente daarover aftrekken. U kunt ook Nationale Hypotheekgarantie krijgen, waarbij u tot 8.000 euro meer kunt lenen dan volgens de normale leennormen is toegestaan. Het gaat immers om een energiebesparende aanpassing van uw woning.
Laat bij het kopen van zonnepanelen zien dat u een echte ondernemer bent. Vraag bij diverse bedrijven een offerte op en vergelijk ze kritisch. Let op de garantie en wees voorzichtig met aanbetalingen.
Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.
undefined