Nieuws

Belarus wijst Franse ambassadeur uit die Loekasjenko openlijk en uit protest passeerde

Belarus heeft de Franse ambassadeur opdracht gegeven het land te verlaten. Het uitwijzen van de ambassadeur, Nicholas de Lacoste, zal de relatie met de Europese Unie nog verder doen verslechteren.

De Belarussische president Aleksandr Loekasjenko zou de Franse ambassadeur Nicholas de Lacoste hebben uitgewezen, omdat deze zijn geloofsbrieven niet aan hem persoonlijk had overhandigd. Beeld REUTERS
De Belarussische president Aleksandr Loekasjenko zou de Franse ambassadeur Nicholas de Lacoste hebben uitgewezen, omdat deze zijn geloofsbrieven niet aan hem persoonlijk had overhandigd.Beeld REUTERS

De Lacoste had zijn geloofsbrieven niet aan president Loekasjenko overhandigd, als teken van protest tegen diens regime. Frankrijk behoort tot de EU-landen die Loekasjenko niet erkennen als president, sinds de frauduleus verlopen verkiezingen van vorig jaar. In plaats van zich aan te dienen bij Loekasjenko, overhandigde de Fransman zijn geloofsbrieven aan de Belarussische minister van Buitenlandse Zaken Vladimir Makej.

Die ongebruikelijke stap vatte Loekasjenko kennelijk op als een belediging die hij niet over zijn kant kon laten gaan. Zijn regering had zich ook geërgerd aan een ontmoeting die De Lacoste vorige week had met leden van ‘Govori Pravdoe’ (‘Spreek de waarheid’), een in Belarus verboden actiegroep. De leider van die groep, Andrej Dmitrijev, was in 2020 een van de presidentskandidaten die het tegen Loekasjenko opnamen.

Nadat Loekasjenko zichzelf na die verkiezingen als winnaar had uitgeroepen, braken in heel Belarus massale protesten uit, die door het bewind met harde hand werden neergeslagen. Duizenden betogers werden opgepakt, mishandeld en gevangengezet. Tal van prominente leden van de oppositie weken uit naar het buitenland, onder wie presidentskandidaat Svetlana Tsichanovskaja die de verkiezingszege claimde.

Zware straffen

Een andere prominente vertegenwoordiger van de oppositie, Maria Kolesnikova, werd vorige maand tot elf jaar cel veroordeeld. Ook andere leiders van de oppositie, onder wie de gevangen echtgenoot van Tsichanovskaja, hangen zware straffen boven het hoofd.

Om de oppositie de mond te snoeren hebben de autoriteiten tal van onafhankelijke media verboden. Afgelopen week werd het kanaal van Tsichanovskaja op Telegram tot ‘extremistisch’ verklaard, evenals het Telegram-kanaal van Golos (Stem), een onafhankelijke waakhond voor de verkiezingen.

Tsichanovskaja had op haar Telegram-kanaal ruim honderdduizend volgers. Veel Belarussen zeggen nu hun abonnement op haar Telegram-kanaal op, uit vrees dat zij ook in de raderen van de repressie zullen raken. De Belarussische veiligheidsdienst waarschuwde vorige week dat abonnees van ‘extremistische’ websites en platforms een gevangenisstraf van zeven jaar boven het hoofd hangt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden