Nieuws

Belangrijkste doel van vaccinatiecampagne wordt waarschijnlijk niet gehaald

Begin juli alle 18-plussers die dat willen ten minste één prik geven. Dat was altijd het doel van de Nederlandse vaccinatiestrategie, maar het gaat naar alle waarschijnlijkheid toch niet lukken. Leveringsproblemen bij Johnson & Johnson, het moederbedrijf van Janssen uit Leiden, gooien roet in het eten.

In het Erasmus MC worden mensen gevaccineerd met het Janssen-vaccin, dat vanaf volgende week ook wordt ingezet in de landelijke vaccinatiecampagne. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
In het Erasmus MC worden mensen gevaccineerd met het Janssen-vaccin, dat vanaf volgende week ook wordt ingezet in de landelijke vaccinatiecampagne.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Met die waarschuwing kwam minister Hugo de Jonge vrijdagochtend. Tot nu toe hielden het ministerie en het RIVM altijd nog vertrouwen dat het doel van begin juli gehaald zouden worden, maar zeiden zij daar altijd bij: dan moeten wel alle leveringen blijven doorkomen. Maar nu ‘begint Janssen wel erg ver af te raken van wat het aanvankelijk had gezegd.’ Zo ver, dat De Jonge ervan uitgaat ‘dat het een implicatie zal hebben voor het moment waarop iedereen die eerste prik zal hebben gekregen’.

Janssen zou dit tweede kwartaal volgens de afspraak drie miljoen vaccins moeten leveren, goed voor drie miljoen volledig ingeënte Nederlanders, want van het in Leiden ontwikkelde vaccin is maar één prik nodig. Tot nu toe zijn er slechts krap 200 duizend prikken met Janssen gezet, dus het bedrijf moet in juni een enorme inhaalslag maken. Dat gaat Janssen niet redden, denkt De Jonge nu, na een aankondiging van het bedrijf dat niet alle beloofde vaccins ook geleverd kunnen worden.

Volgens het corona-dashboard, dat de campagne tot vier weken vooruit in beeld brengt, zullen op 20 juni pas 638 duizend mensen een Janssen-prik hebben gekregen.

Vanaf aankomende week wordt het vaccin ook ingezet in de grootschalige vaccinatiecampagne. Mensen geboren in 1967 en 1968 worden met het Janssen-vaccin ingeënt. De bedoeling was dat rap daarna meer leeftijdsgroepen aan de beurt zouden zijn, maar hoe het nu verder gaat is onzeker. De Jonge hoopt vanavond, als er voor het eerst een corona-persconferentie op vrijdag is, meer duidelijkheid te kunnen geven over de precieze gevolgen.

Problemen

De tegenvallende leveringen zijn mede het gevolg van productieproblemen bij een fabriek in Baltimore. Daar hadden medewerkers per ongeluk verschillende vaccins met elkaar gemengd. Bij inspectie bleek er in de fabriek zoveel mis dat deze enkele maanden moest sluiten. Volgens de Wall Street Journal zullen de de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA en Johnson & Johnson vandaag bekendmaken dat de fabriek weer open gaat.

Het is niet de eerste keer dat de vaccinatiecampagne vertraging oploopt door tegenvallende leveringen. Ook AstraZeneca heeft veel minder kunnen leveren dan oorspronkelijk beloofd. Moderna houdt zich vooralsnog wel aan de afspraken, en Pfizer heeft de leveringen tussentijds juist verhoogd. Vanaf volgende week levert die farmaceut wekelijks meer dan een miljoen doses. Het is daarmee verreweg het belangrijkste vaccin geworden in de Nederlandse vaccinatiecampagne.

Mede door de betrouwbare leveringen van Pfizer kon het RIVM vandaag nieuwe leeftijdsgroepen oproepen. Ook mensen geboren in 1974 en 1975 kunnen vanaf nu online een afspraak maken. Daarmee is inmiddels ook de helft van de veertigers aan de beurt voor een prik.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden