Belangrijkste conclusies schaliegasonderzoek

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft maandag het onderzoek gepubliceerd dat hij liet uitvoeren naar de mogelijke risico's van boringen naar schaliegas. De belangrijkste uitkomsten op een rij:

Minister van Economische Zaken Henk Kamp Beeld ANP

- Het totale veiligheidsrisico per boorlocatie is naar verwachting groter dan bij conventionele gaswinning door de grotere hoeveelheid putten.

- Er kunnen aardbevingen ontstaan tot een kracht van 3 op de schaal van Richter.

- Bij schaliegaswinning is geen kans op bodemdaling.

- Het risico op grond- en drinkwatervervuiling is beheersbaar omdat het schaliegas op grote diepte zit, er hoge eisen zijn voor de kwaliteit van de boorput en er toezicht is.

- Het risico op vervuiling van bodem, ondiep grondwater en oppervlaktewater wordt in Nederland tot een minimum beperkt. Door minder schadelijke hulpstoffen te gebruiken kan het effect van eventuele vervuiling worden voorkomen.

- Het belangrijkste effect op de omgeving is dat winning van schaliegas meer ruimte inneemt dan conventionele gaswinning. Er zijn per boorlocatie meer industriële activiteiten. De hinder (licht en geluid) die dit oplevert is afhankelijk van lokale omstandigheden. Nader onderzoek op de locatie is nodig.

- De gevolgen van schaliegaswinning zijn voor het klimaat vergelijkbaar of iets groter dan conventionele gaswinning. Door de intensievere logistiek en langer boren vindt er meer CO2-uitstoot plaats.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden