Nieuws Farc

Belangrijke oud Farc-commandant roept op de strijd weer op te pakken

Een topcommandant van de vroegere Colombiaanse guerrillabeweging Farc, heeft gezegd de gewapende strijd weer op te pakken en roept anderen op om hieraan mee te doen. Drie jaar nadat de rebellen hun handtekening hebben gezet onder een verdrag met de regering, wordt de fragiele vrede in het land weer ernstig bedreigd

Een screenshot van de video waarop oud-Farc-commandant Iván Márquez opnieuw oproept tot de gewapende strijd. Beeld Foto EPA

‘Een nieuwe fase in de strijd is aangebroken’, zegt Luciano Marín, de commandant die bekend is onder de naam Iván Márquez, in een video. Drie jaar geleden speelde hij nog een belangrijke rol bij de vredesbesprekingen met de regering. Deze verliepen moeizaam, maar leidden wel tot een overeenkomst. Voorzichtig werd toen gehoopt dat er een einde was gekomen aan een strijd die al meer dan vijftig jaar duurde, en zeker 220 duizend mensen het leven had gekost.

Door het verdrag nu de rug toe te keren, speelt Márquez mogelijk wederom een grote rol in de ontwikkelingen. Hij is nog steeds een belangrijke figuur voor voormalige rebellen. Het is niet ondenkbaar dat Márquez dissidente Farc-strijders herenigt die de wapens weer hebben opgepakt en aansluiting vindt bij een andere linkse guerrillabeweging, de ELN, met wie nooit een overeenkomst is gesloten. Márquez zei in de video dat hij niet tot ontvoeringen wil overgaan om de strijd te financieren – iets waar de Farc berucht om was, en wat de ELN ook doet.

Verborgen

Márquez hield zichzelf al langere tijd verborgen. Onderdeel van het vredesverdrag was dat de Farc vijf zetels in de Senaat zou krijgen. Márquez zou een van deze zetels bezetten, maar enkele dagen voordat het zover was, weigerde hij, uit protest tegen de arrestatie (wegens drugssmokkel) van een andere Farc-commandant, Jesús Santrich. Daarna verdween hij uit de openbaarheid.

In een supermarkt in de stad Cali, Colombia, wordt de video van Márquez uitgezonden. Beeld AFP

In de video – die 30 minuten duurt – staat Márquez, gekleed in uniform en omringd door andere strijders, voor een spandoek waarop staat dat ‘zolang er de wil is om te vechten, er hoop is om te winnen’. Hij beschuldigt de regering ervan zich niet aan haar beloftes te houden. Zij zou het verdrag dat zo moeizaam tot stand is gekomen, ‘verraden’.

Nooit omarmd

Dat is niet helemaal uit de lucht gegrepen. De vorig jaar aangetreden president van Colombia Iván Duque, heeft het akkoord van zijn voorganger nooit omarmd. Een aantal kopstukken van de Farc hangt uitlevering aan de Verenigde Staten boven het hoofd, en zeker 120 voormalige rebellen zijn vermoord sinds het verdrag is ondertekend, terwijl de regering had beloofd hen en hun gezinnen te beschermen als ze de wapens zouden inleveren.

Maar ook de Farc komt niet al haar beloftes na. Een groot aantal (volgens sommige schattingen zijn het er zelfs 3.000) heeft de wapens weer opgepakt en rekruteert nieuwe leden.

De regering heeft nog niet gereageerd op de video van Márquez. 

LEES MEER

Van de hoop die uitging van het vredesakkoord met de Farc, is weinig meer over, schrijft correspondent Marjolein van de Water. Het geweld laait in sommige gebieden weer op. 

Dolblij waren ze toen de regering in 2016 een vredesakkoord tekende met de Farc. Maar cocaboeren die het akkoord in praktijk proberen te brengen, moeten dat met de dood bekopen.

Colombia heeft sinds vorig jaar de conservatieve Duque als nieuwe president. 

Vooruitlopend op definitieve vrede in Colombia verlaten duizenden FARC-strijders de jungle. Correspondent Marjolein van de Water volgde de guerrillero’s van Front 30 op hun tocht door de bergen en de modder. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden