Belangrijke doorbraak

Nog lang niet alle raadsels rond de moord op de Nijmeegse activist Louis Sévèke zijn opgelost. Maar met de arrestatie van een bekennende verdachte is een belangrijke doorbraak bereikt in het onderzoek naar een moord die tot veel speculaties heeft geleid....

Burgemeester De Graaf van Nijmegen zei woensdag tijdens een persconferentie, waar de aanhouding van de verdachte werd bevestigd, dat Sévèke ‘een luis in de pels van de autoriteiten’ was. De moord op de avond van 15 november 2005, die kenmerken van een liquidatie had, leidde mede daarom al snel tot de openlijke vraagstelling of hier sprake kon zijn van betrokkenheid van een van de diverse inlichtingendiensten die Nederland rijk is. Sévèke deed zelfstandig onderzoek naar veiligheidsdiensten en met een schutter uit deze hoek zou sprake zijn geweest van een ongehoorde blamage voor de rechtsstaat.

Met de arrestatie van een 38-jarige Rotterdammer, die zijn slachtoffer kende uit het krakersmilieu, is die optie komen te vervallen. Voor de naasten en vrienden, die in hun publieke uitlatingen nooit heel veel vertrouwen in politie en justitie etaleerden – en op enig moment zelfs verzochten om een eigen toezichthouder bij het onderzoek – is het feit dat de dader ‘uit eigen kring’ afkomstig is, wellicht evenmin goed te verteren. Maar een compliment aan de opsporingsinstanties is hier op zijn plaats: in een zaak waarin velen meekeken is met veel geduld en op het oog geavanceerde, grensoverschrijdende recherchetechnieken een uitstekend resultaat geboekt.

Dat laat onverlet dat over het motief van de dader nog geen mededelingen zijn gedaan. Hij handelde alleen en werd aanvankelijk gezocht voor een reeks gewapende overvallen. Een nadere verklaring kan dus nog een onaangename verrassing opleveren, maar de kans dat de moord op Sévèke een politieke daad was lijkt vooralsnog klein. Want dat moet bij de dood van deze eigenzinnige burger steeds worden bedacht: de democratische rechtsstaat blijft vitaal zolang zij nauwgezet wordt gevolgd door luizen in de pels, hoe hinderlijk soms ook.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden