NieuwsOpgraving sarcofagen Egypte

Belangrijke archeologische vondst van twintig sarcofagen in Egyptische stad Luxor

Bij een opgraving in Luxor, een Egyptische stad aan de Nijl, zijn twintig sarcofagen gevonden. Volgens het Egyptische ministerie van Oudheden gaat het om een van de grootste en belangrijkste ontdekkingen van de afgelopen jaren.

De Egyptische minister van Oudheden Khaled el-Anany, met bril, bij enkele pas ontdekte sarcofagen in Luxor. De vondst van zeker twintig doodskisten is volgens het ministerie een van de grootste archeologische ontdekkingen van de laatste jaren.Beeld Egyptisch ministerie van Oudheden / AP

De opgravingen in Egypte werden uitgevoerd onder leiding van Zahi Hawass, archeoloog en oud-minister van Oudheden. Het team van Hawass is ook in de Vallei der Koningen, waar verscheidene tombes van belangrijke farao’s zijn gevonden, al enige tijd op zoek naar het graf van de vrouw en schoonmoeder van Toetanchamon, de kinderfarao uit 1300 voor Christus wiens graf in 1922 vrijwel ongeschonden werd gevonden.

Uit de foto’s die het ministerie heeft verspreid, blijkt dat de sarcofagen, oftewel lijkkisten, nog in zeer goede staat zijn. De houten kisten zijn versierd met schilderingen en inscripties. Ook Daniel Soliman, conservator bij het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden, is enthousiast. Hij schat dat ze tussen 1100 en 800 voor Christus gemaakt zijn, door historici aangeduid als de ‘Derde Tussenperiode’.

Egyptische archeologen aan het werk tijdens hun opgraving nabij de Vallei der Koningen in Luxor.Beeld Mohamed Abd El Ghan / Reuters

Uitzonderlijke vondst

Wat de vondst uitzonderlijk maakt, volgens Soliman, zijn het aantal en de goede staat van de kisten. De plek waar ze zijn gevonden, is een zogeheten cachette, een verbergplek voor lijkkisten. Destijds werden sarcofagen van hogepriesters op één plek verborgen, om te voorkomen dat de mummiekisten zouden worden geroofd. Een verschil met eerder gevonden cachettes is dat de kisten op de foto’s gewoon in de openlucht lijken te liggen en slechts met steengruis waren toegedekt. Eerdere cachettes werden ontdekt in kamers in uitgehakte rotsen.

De conservators van het Rijksmuseum voor Oudheden zijn zeer verheugd met dit nieuws. Hun eigen collectie bevat namelijk lijkkisten uit dezelfde periode, waar ze al enige tijd onderzoek naar doen. Soliman hoopt dat informatie uit deze opgraving hun eigen onderzoek verder kan helpen.

Enkele van de beschilderde doodskisten die onlangs in Luxor aan de Nijl zijn gevonden, in uiterst goede staat.Beeld Egyptisch ministerie van Oudheden / AP

De zoektocht naar het graf van de vrouw en schoonmoeder van Toetanchamon door Hawass gaat ondertussen door. ‘Koning Toet’ leefde rond 1300 voor Christus, een interessante periode voor onderzoekers. Toetanchamons voorganger Achnaton stelde namelijk voor het eerst een monotheïstische godsdienst in; alleen de zonnegod Aton mocht nog worden vereerd. Onder Toetanchamon, zijn zoon, werd dit teruggedraaid. De graven bieden veel informatie over deze periode.

Toetanchamon is ook  een belangrijke trekpleister voor toeristen. Het graf van deze kinderkoning was vrijwel ongeschonden gevonden, wat uitzonderlijk is en nog altijd veel bezoekers trekt. Sinds de volksopstanden in 2011 en een golf van terreuraanslagen heeft het land te kampen met een sterke daling van het toerisme. Met de bekendmaking van een archeologische vondst als deze hoopt de overheid de bezoekersaantallen weer op te krikken.

Zaterdag zullen op een persconferentie in Egypte meer details over de vondst worden bekendgemaakt.  

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden