Belangrijk nieuws

In een opzicht heb je in elk geval meer aan het verslag van Radio Tour de France dan aan de televisiebeelden van NOS -Tour....

Gijs Zandbergen

Gelukkig gebeurt dat verslaan niet meer op de manier zoals de bedenker van de radioreportages eind jaren zestig van de vorige eeuw, Theo Koomen, het deed. Al heeft diens schaduw nog vele jaren over Radio Tour de France gehangen. De laatste die 'op z'n Koomens' verslag deed, was Sjors Fröhlich. De dit jaar afwezige presentator van Stand . nl. spéélde voornamelijk de sportjournalist, wat je van Lippens en Chapel niet kunt zeggen. Zij zijn sportjournalist geworden, omdat ze het altijd al wilden zijn.

Oud-gediende Jacques Chapel stamt uit de post-Koomentijd en was lange tijd een epigoon van de betreurde Westfries, maar hij heeft zijn opwinding inmiddels vervangen door een zeker gevat cynisme. Hij is de man geworden die het allemaal al een keer heeft gezien. Een voorsprong van 3.50 minuten is bij hem derhalve bij voorbaat een hopeloze zaak, want 'tjonge tjonge, wat doen die benen pijn. Straks geeft onze vriend Lance Armstrong zijn knechten opdracht te gaan rijden en dan is het feest zo voorbij.' Chapel doet de kopgroep.

Gio Lippens rijdt achter het peloton en staat zo nu en dan in verbinding met de televisie als de tvcommentatoren op hun schermen niet kunnen zien wat er achter in het peloton gebeurt. Het is een geval van samenwerking dat vrolijk stemt. Als de televisie nou ook nog eens, net als de radio gisteren perfect deed, de finishreportage onderbreekt voor belangrijk nieuws uit Engeland, zijn we heel dichtbij waar we willen zijn. Want de Tour is belangrijk, maar soms zijn andere zaken nóg belangrijker. Dat heeft de radio goed in de gaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden