NieuwsKlimaat

Belangenorganisaties vrezen rekening Klimaatakkoord: ‘Parijs? Nee, we zijn pas in Antwerpen’

Iedereen vreest de rekening, blijkt uit de eerste reacties van belangenorganisaties op het vandaag gepresenteerde aanzet tot een Klimaatakkoord.

Nieuwbouwhuizen in Leidsche Rijn. Beeld null
Nieuwbouwhuizen in Leidsche Rijn.

Voordat hij de klimaatvoorstellen vandaag in ontvangst nam, stelde minister Wiebes van Economische Zaken dat de kosten van de klimaatopdracht eigenlijk best meevallen. Volgens hem gaat het naar schatting om een half procent van ons bruto binnenlands product. ‘Op consumentenniveau besteden we meer aan rookwaren’, maar, zo voegde hij eraan toe, wanneer je inzoomt op individuele huishoudens kan de situatie er heel anders uitzien. ‘We moeten zorgen dat niemand achterblijft en dat niemand zich dood hoeft te schrikken van de rekening.’

Draagvlak

Geen overbodige woorden, zo blijkt uit de reacties op het akkoord. Zo waarschuwen VNO-NCW en MKB-Nederland dat het draagvlak onder bedrijven weleens kan afbrokkelen als de kosten te hoog oplopen en sectoren als landbouw en industrie zichzelf internationaal ‘uit de markt prijzen’ met klimaatmaatregelen. Maar als dit wordt bewaakt, kan Nederland ‘dé internationale hotspot voor slimme klimaatoplossingen worden, denken de werkgeversorganisaties.

Bij de FNV wordt juist kritisch gekeken naar de rekening die werknemers voor de kiezen krijgen. Door de energietransitie zullen honderdduizenden mensen hun baan verliezen en komen er nieuwe banen bij, schrijft de vakbond. De overheid moet voor goede om- en bijscholing zorgen. ‘Wij doen alleen mee aan het uiteindelijke akkoord als de energie-omschakeling eerlijk uitpakt voor werknemers, hun banen en hun portemonnee’, zegt vicevoorzitter Kitty Jong. Maurice Limmen, voorzitter van CNV, hekelt het gemis aan informatie over welke sectoren de energietransitie als eerste merken, zodat nog onduidelijk is welke werknemers zich moeten omscholen.

Woningbezitters

Vereniging Eigen Huis wil dan weer dat de kosten voor de energietransitie ‘niet eenzijdig worden neergelegd bij woningbezitters.’ Woninglasten moeten gelijk blijven en elke eigenaar moet zijn eigen keuzes kunnen maken. De vereniging is  tegen dwangmiddelen. ‘Op dit moment is het nog onduidelijk of de plannen voor huiseigenaren haalbaar zijn en hoe ze onder de streep uitwerken’, aldus algemeen directeur Cindy van de Velde.

Volgens milieuorganisaties, waaronder Greenpeace en Milieudefensie, zijn de gepresenteerde hoofdlijnen onvoldoende om de klimaatdoelen van Parijs te halen. ‘We zijn pas in Antwerpen’, stellen zij. De organisaties maken zich zorgen over de inzet op biomassa als energiebron, dat volgens hen niet duurzaam is, en de focus op ondergrondse CO2-opslag. ‘Bij de opwekking van duurzame energie zijn gelukkig wel ambitieuze afspraken voor de lange termijn gemaakt.’ Daarin staat onder meer de ambitie om in 2030 70 tot 80 procent van de elektriciteit duurzaam op te wekken. Met name de klimaattafels  Industrie, Mobiliteit en Landbouw schuiven volgens de milieuorganisaties hete hangijzers door. Zoals de vraag wie de rekening gaat betalen.

Zo moet Nederland er – op energiegebied – over twaalf jaar uitzien

Nederland wordt weer gidsland, met een oer-Hollandse aanpak: het polderoverleg. Aan vijf tafels werden de tegenstanders bij elkaar gezet om de compromissen van de toekomst te smeden.

Klimaatteller

Weten wat u zelf aan CO2-uitstoot kunt besparen? Klik in dit virtuele huis uw eigen bijdrage aan de CO2-reductie bij elkaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden