Belangenclubs positief over EU-grondwet

Maatschappelijke organisaties zijn over het algemeen positief over de Europese grondwet. Uit een rondgang blijkt dat sociale partners, kerken en natuurorganisaties het verdrag als een stap in de goede richting zien....

ANP

Werkgeversorganisatie VNO-NCW voert campagne voor de grondwet. Volgens voorzitter J. Schraven heeft Nederland duidelijk geprofiteerd van de welvaart die de Europese Unie heeft gebracht. Hij vreest aantasting van de reputatie van Nederland, als een meerderheid de grondwet afwijst tijdens de volksraadpleging op 1 juni.

De organisatie voor middelgrote en kleine ondernemers, MKB-Nederland, stelt zich iets terughoudender op. Voorzitter L. Hermans benadrukt wel dat de voordelen van het grondwettelijk verdrag opwegen tegen de nadelen.

De vakbonden geven geen stemadvies, maar zijn ook positief gestemd. De FNV ziet de grondwet als een stap vooruit op sociaal-economisch gebied. De grootste vakcentrale van Nederland is ook blij met de expliciete erkenning van de sociale partners en met de afspraken over de jaarlijkse sociale top. Daarbij zou het nieuwe verdrag democratischer zijn dan de verdragen die het moet vervangen.

Het CNV spreekt zich uit voor Europese samenwerking. De christelijke vakcentrale roept zijn leden op in ieder geval te gaan stemmen.

De Raad van Kerken in Nederland hoopt dat de aanhangers van de aangesloten kerken met de Europese grondwet instemmen. Het samenwerkingsverband van onder meer de Rooms-Katholieke Kerk, de Protestantse Kerk in Nederland en de Remonstrantse Broederschap is vooral te spreken over de nadruk in het verdrag op waarden als eerbied voor de menselijke waardigheid, vrijheid, democratie en gelijkheid als basis voor Europa.

Verder stelt de raad met genoegen vast dat de grondwet het recht op godsdienstvrijheid verankert en een geregelde dialoog met religieuze en levensbeschouwelijke gemeenschappen vastlegt. Hij juicht het toe dat het Europees Parlement meer bevoegdheden krijgt, dat vredeshandhaving en conflictpreventie de hoofddoelen van het Europees veiligheidsbeleid worden en dat de grondwet behalve aan economische doelen ook aan duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid groot gewicht toekent.

Om de ambitieuze doelstellingen van het verdrag te realiseren moet volgens de Raad van Kerken nog wel veel gebeuren. De kerken pleiten voor een milieutoets die ertoe moet leiden dat duurzaamheid niet sneuvelt onder het gewicht van economische doelen. Sociaal beleid mag volgens hen niet ondergeschikt worden gemaakt aan de regels van de vrije markt. Ook vinden ze dat asielzoekers die legaal in Europa verblijven, het Europees burgerschap moeten krijgen.

Directeur M. de Rijk van Stichting Natuur en Milieu is ook positief over het nieuwe EU-verdrag. ‘Het is niet de hemel op aarde. Wel is het een verbetering’. Ze noemt het een pluspunt dat het Europees Parlement straks meer te zeggen krijgt over de landbouwbegroting. Dit zou gunstig uitpakken voor het milieu. Op grond van het verdrag moet de EU bij nieuwe plannen verder meer rekening houden met het milieu. De Rijk: ‘Ook al moeten we haar daar waarschijnlijk eindeloos aan herinneren, het staat er wel.’

Minder tevreden is zij erover dat lidstaten het vetorecht bij belastingzaken behouden. Een Europese milieubelasting blijft daarmee ver weg. Directeur K. van Egmond van het Natuur en Milieuplanbureau (NMP), onderdeel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), stemt bij het komende referendum voor. Hij juicht het toe dat de burgers in de EU door de grondwet beschermd worden tegen milieuvervuiling. ‘Europees milieubeleid is het enige zinnige’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden