Commentaar

Belang van onschuldige treinreizigers weegt zwaarder dan dat van kapers

De kern van de zaak blijft dat militair ingrijpen onvermijdelijk was om de gegijzelden te bevrijden.

De trein na afloop van de kaping Beeld anp

Fragmenten van geluidsopnames van de beëindiging van de op 11 juni 1977 door negen Molukkers gekaapte trein bij het Drentse De Punt zullen worden gebruikt in het gerechtelijk onderzoek naar de toedracht van de door mariniers uitgevoerde actie.

Het materiaal komt boven water als gevolg van de rechtszaak die de nabestaanden van twee gedode kapers, Max Papilaja en Hansina Uktolseja, tegen de staat hebben aangespannen. Advocaat Liesbeth Zegveld ziet in de opnames ondersteuning voor de bewering van de nabestaanden dat de twee doelbewust zijn 'geëxecuteerd'. Of deze zware beschuldiging bewezen kan worden, zal moeten blijken.

Dat deze opvatting onder Molukkers steeds opnieuw opduikt, is te wijten aan de onwil van opeenvolgende kabinetten om in detail te treden over de bevrijdingsactie. Twee jaar geleden bleek uit onderzoek dat de kapers ruim 140 schotwonden hadden. Dat was de aanleiding voor de nabestaanden om naar de rechter te stappen. Die rechter oordeelde dat alle relevante feiten op tafel moesten komen en dat de mariniers ten onrechte zelf nooit zijn gehoord.

Dat had naar het oordeel van de rechter meteen na de actie moeten gebeuren. Het gebeurt nu alsnog, achter gesloten deuren, om de privacy van de militairen te beschermen.

Het is te hopen dat het uiteindelijke juridische oordeel over deze slepende kwestie het zicht niet belemmert op de kern van de zaak. Die kern is dat de staat geen militaire actie had hoeven te ondernemen als de Molukse jongeren zich niet als terroristen hadden gemanifesteerd. Bij eerdere acties waren al doden gevallen en gelijktijdig met de kaping bij De Punt werden schoolkinderen in Bovensmilde gegijzeld.

Via bemiddelaars heeft de overheid 19 dagen lang alles in het werk gesteld om de gegijzelden zonder geweld vrij te krijgen. Zonder resultaat; de kapers leken eerder te radicaliseren. Ingrijpen kon dan ook niet langer achterwege blijven.

Dat in de hitte van de strijd, die tot doel had de kapers uit te schakelen voordat zij de gegijzelden onder vuur konden nemen, meer schoten zijn gelost dan, met de kennis van nu, noodzakelijk was, kan niet worden uitgesloten. Maar het belang van onschuldige treinreizigers woog tijdens deze militaire actie terecht zwaarder dan dat van de kapers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden